5 причини, заради които мъжете възвръщат форма по-лесно

 

Препоръчано от нас:


 

 

Жените често се възмущават, че мъжете възвръщат формата си много по-лесно, отколкото представителите на нежния пол. Те решават да свалят няколко килограма и сякаш по чудо успяват да стопят излишните мазнини, а жените трябва да се мъчат седмици наред, за да изглеждат добре. Сякаш всяко парче шоколад се лепи върху бедрата и корема, независимо от броенето на калории и тичането на пътеката във фитнеса по три пъти на седмица. Ето някои от тайните на мъжете, които можете да заимствате, ако искате да влезете във форма за кратко.

По-малко стрес
Що се отнася до стреса, породен от храната, мъжете са много по-безразлични. Рядко ще чуете мъж да казва, че е изконсумирал три парчета кекс и сега ще трябва да изгори калориите чрез едночасов джогинг. Това отношение на мъжете всъщност се оказва, че има благоприятен ефект върху процеса на стягане и отслабване. Когато жените минат на диета, те са твърде концентрирани върху целта, а мъжете приемат процеса много по-лежерно. Стресът може да причини надебеляване, вместо отслабване, да увреди здравето и да редуцира ефекта от упражненията и диетата. Ако искате да постигнете добра форма, не бройте всяка калория, а се стремете да се храните здравословно и да се движите повече. Експерти съветват да поемате повече, но по-малки порции, като използвате за дажбата двете си длани, събрани една до друга. Плодовете и зеленчуците трябва да са за порция колкото разтворената ръка, нишестето трябва да е колкото юмрук, протеините трябва да са колкото дланта, а мазнините – колкото свитите палец и показалец на ръцете.

Мъжката суета и женският перфекционизъм
Немалка част от жените са перфекционистки, което им пречи да постигнат набелязаните цели, каквито са влизането във форма и редовните упражнения. Нерядко те пропускат тренировка заради това, че нямат в гардероба си подходящи обувки за тичане или анцугът е твърде стар и не искат да тренират с него. За мъжете тези проблеми не са толкова важни – те не се вторачват в малките детайли, които могат да подложат крак на цялата идея за упражненията. За тях не е толкова важно с какво са облечени и как изглеждат във фитнеса. Ако искате да постигнете резултати с упражненията, спрете да се тревожите за маловажните детайли и вместо това действайте.

Повече мускулна маса
Заради високите нива на хормона тестостерон мъжете натрупват много по-бързо телесна и мускулна маса от представителките на нежния пол. За жените е много по-трудно да оформят мускули, а и в природата им е да натрупват мазнини по бедрата и корема, тъй като това са областите на тялото, в които се оформят бебетата. Мускулите горят повече калории от мазнините, що се отнася до масата. Това означава, че колкото по-мускулесто е тялото, толкова повече калории изгаря на час упражнения, в сравнение с тяло, което се състои основно от мазнини. Метаболизмът е друг компонент, който се облагодетелства от това. Ако се изразходят всички налични въглехидрати, тялото започва да изгаря натрупаните мазнини. Тренировките трябва да се съобразят с възможностите ви. Ако можете да направите по-малко от 16 повторения, значи тежестите са твърде големи, а ако с лекота изпълнявате над 20 серии то трябва да увеличите тежестите.

По-малко критики
Мъжете обикновено реагират много по-лежерно на натрупаните килограми. Те решават да се отърват от тях и започват да действат. Жените най-често започват да се критикуват, да се считат за грозни, да търсят недостатъците си. Това негативно отношение можете да използвате, за да извлечете полза. Ако за деня сте успели да потренирате само два часа, вместо пет, обърнете внимание не на това, че сте изпълнили само част от ‘сделката’, а на това, че не сте седнали пред телевизора. Ако вашите бедра са твърде широки, не акцентирайте върху тях, а върху стегнатите си прасци на краката.

Готвачите вкъщи
В повечето съвременни семейства жената продължава да е основен готвач в домакинствата. Това означава не само по-здравословни храни, но и повече поети калории. Опитването от всяка храна, миризмите и похапването са врагове на стройната фигура. Ако готвите ежедневно, поемате доста на брой екстра хапки, които вероятно не включвате в дневната сума калории. Това важи още по-силно за храни с много захар, ако готвите кексове, торти и кремове. Редуцирайте калорийните рискове като готвите заедно с мъжа си или се сдържате да похапвате от готвеното преди да сервирате храната. Изгответе подробен план за покупките, за менютата, за изготвянето на ястията и се съобразявайте с плана по всяко време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *