5 Вида Брашно, които си заслужава да закупите – част 1

Препоръчваме ви:

Оризово брашно? Пшенично брашно? Избора на брашно може да е доста объркващ за тези от нас, които са свикнали и израснали с бялото брашно. Така че, кои видове брашно трябва да включите в менюто си от сега нататък? Предлагаме на вниманието Ви някои от най-полезните видове брашно, в помощ при избора Ви.

Може би е редно първо да започнем с обяснение, защо бялото брашно, с което толкова много сме свикнали, не е най-здравословния и практичен избор.

Процесите на рафиниране, които се използват при  създаване на бялото брашно премахват триците и кълновете от самите зърна, за да се увеличи срока му на годност. Лошата новина е, че при тази обработка се губят и изхвърлят хранителни вещества, полезни и нужни на организма, като фибри, витамин В1, В3, В5, фолиева киселина, рибофлавин.

Понякога производителите добавят някои от витамините в брашното, за да направят обогатени разфасовки. И въпреки че някои от витамините могат да бъдат добавени, фибрите не са от тях, така че въпреки всичко е загуба за организма, тъй като има доста ползи от които се лишаваме, като подпомагане на храносмилането и понижаването на холестерола.

Избирането на здравословно брашно е много важно за красива и здрава фигура. Това е особено важно за тези, които се ограничават в приема на глутен.

Пълнозърнесто брашно

Ползи за здравето: Това брашно не е прекалено обработено, така че то е с високо съдържание на фибри и хранителни вещества. Също така техният гликемичен индекс е по-нисък, така че поддържат кръвната захар по-стабилна, предотвратяват и безпричинния чест глад.

Най-добро за: пълнозърнестото брашно е тежка съставка, което го прави идеално за палачинки, гофрети, хляб, тесто за пица.  За печива, с по-леки  и въздушни текстури, като пайове и торти например, използването на такъв тип брашно, може да се окаже лош избор. По-добре използвайте смес от 50% бяло брашно и 50% пълнозърнесто.

Бадемово брашно

Здравословни ползи: Не съдържа глутен, приготвя се чрез смилане на бадеми, докато зърнената им консистенция не се превърне в брашно. То от своя страна съдържа полезни мазнини, които подпомагат понижаването на холестерола в кръвта, както и за регулиране на нивата на инсулин.

Най-добро за: приготвяне на торти, палачинки, мъфини и тарталети.

Очаквайте втора част..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *