50 най-добри храни за отслабване на всички времена – част 5

Препоръчваме ви:

41. Тиква – тиквата е с високо съдържание на фибри – около 20% от препоръчителната дневна доза. Съдържа още калий, витамин В и бета каротин. С ниско съдържание на калории и естествени захари, чудесна е за кожата, съдържа каротеноиди – пигмент, който се бори с бръчките и помага за предпазване на кожата от признаците на стареене. Цинкът в тиквените семки има противовъзпалителни и антибактериални свойства, които помагат за успокояване на чувствителна или акнетична кожа.

42. Киноа – киноата съдържа висока доза от желязо и магнезий, които дават на тялото ви повече енергия. В една чаша се съдържат 8 грама протеини и 5 грама фибри, което ви помага да се чувствате заситени по-дълго. Освен това не съдържа глутен и е добър избор за хора с цьолиакия.

43. Малини – можете спокойно да добавяте плодовете към закуски, десерти, дори салати. Само половин чаша малини съдържат 4 грама фибри и 25% от необходимите дневни дози витамин С и манган. Плодът е голям източник на антиоксиданти, както и на полифеноли, които  помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

44. Червено вино – благодарение на ресвератролът – антиоксидант, които се съдържа в кожата на гроздето, пиенето на червено вино в умерени количества може да бъде част от една здравословна диета. Проучвания показват, че хората, които пият вино имат по-малка талия и по-малко коремни мазнини, отколкото тези, които пият твърд алкохол. Виното ускорява изгарянето на мазнините, а антиоксидантите му помагат на тялото ви да се предпази от рак и подобрява здравето на сърцето.

45. Сьомга – сьомгата е богата на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които спомагат за ускоряване на загубата на тегло. Освен това спомагат за намаляване на висцеларните мазнини в корема.

46. Спанак – този тъмнозелен листен зеленчук има дълъг списък от предимства – богат е на желязо, фолиева киселина, витамин К, витамин С, лутеин и мощни антиоксиданти, които помагат в борбата с болести на яйчниците и рак на гърдата. Спанакът има магнезий, който понижава нивата на кръвната захар и инсулина, като помага и в загубата на излишните килограми.

47. Сладки картофи – сладките картофи са чудесен източник на устойчиво нишесте, което предизвиква чувство на заситеност. Освен това имат множество полезни вещества – един печен сладък картоф съдържа 48% от дневната доза витамин А, 37% от дозата витамин С, както и калций, калий и желязо. Нискокалорични са и притежават 16% от дневната доза фибри – 4 грама.

48. Оцет – освен че е с ниско съдържание на калории, оцетът може да помогне за предотвратяване на наддаване на тегло. Оцетната киселина в оцета увеличава чувството за ситост и предотвратява натрупване на мазнини в тялото.

49. Вода – добавете и това към вашия списък с причини да се пие много вода. Тъй като симптомите на глада са сходни с тези на дехидратация, е възможно тялото ви да обърка жаждата вместо глад и да ви накара да ядете повече, отколкото е необходимо. Пиенето на повече вода може да ви помогне да останете слаби. Освен това, водата е помощник за ускоряване на вашия метаболизъм.

50. Пълнозърнени храни – безглутеновата диета е популярна тенденция, но ако нямате непоносимост към глутена или имате цьолиакия, има много причини, които да ви накарат да продължите да консумирате пълнозърнени храни. Те са вкусен начин да попълните нуждите си от фибри, спомагат и за предотвратяване на наддаване на тегло. Консумацията на пълнозърнести храни помага на възрастните хора да удължат живота си, както и предпазват от сърдечен удар. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *