Идеална устна хигиена – какво ни е нужно?

Поддържането на добра устна хигиена изисква търпение и постоянство, но само това не е достатъчно. Нужни са някои определени продукти, без които почистването на устната кухина не би било напълно ефективно. Тук ще изброим накратко тези продукти и аксесоари, от които има нужда всеки от нас, за перфектна орална хигиена.

Първо, нека за пореден път да споменем, че е абсолютно задължително да мием зъбите си с четка и паста поне два пъти дневно – веднага след като се събудим сутрин и точно преди да си легнем вечер. Допълнителното миене и използването на конец за зъби и вода за уста носи още повече чистота и здраве на зъбите и устата.

И така, ето какво трябва да притежаваме и използваме редовно:

Четка за зъби

Колкото и очевидно и същевременно ненужно да изглежда, ще започнем с четката за зъби. Важно е не просто да имаме някаква четка, а такава, която да върши най-ефективна работа и да е най-подходяща за самите нас. Зъболекарите принципно препоръчват четка със сравнително малка глава и меки влакънца, така че да може да достига до всяко кътче на устата.

Все по-популярни стават електрическите четки за зъби. Те значително улесняват и подобряват миенето благодарение на начина, по който се въртят и вибрират. Продават се четки, които се изхвърлят, след като се изтощят батериите, и такива, които се презареждат. Хубаво е, ако решите да си купите електрическа четка за зъби, да вложите малко повече пари, за да е по-добър резултатът.

В последните години на пазара се появиха и интердентални четки. Те играят изключително важна роля за почистването на остатъците от храна и бактериите между зъбите, където обикновено четка не може да достигне. Продават се различни разновидности в зависимост от спецификата на зъбите и разстоянието между тях. Ако не сте сигурни каква точно трябва да изберете, най-добре е да се консултирате със специалист.

Паста за зъби

Съществуват всевъзможни видове и марки пасти за зъби и както при четките, тук също трябва да изберем тази, която отговаря най-много на нуждите ни. Изборът е наистина огромен – обикновена паста за зъби, паста за зъби с флуорит, паста против заболявания на венците, паста за чувствителни зъби и венци, специални пасти за пушачи, избелващи пасти за зъби.

Последните имат специално действие, което едновременно почиства зъбите и освежава дъха, а също и връща естествената белота на усмивката. Помагат при петна по зъбите, жълт цвят и други подобни проблеми. За да бъде още по-ефективна избелващата паста за зъби, тя трябва да продължи да се използва веднъж-два пъти седмично и след като вече е постигнат избелващият ефект.

Конец за зъби

Съществуват различни видове конец за зъби – с вкус на мента, с восъчно покритие, такива с флуорит и други. Конецът за зъби също е препоръчително да се използва всеки ден поне по веднъж за максимално силен ефект. Дори и да имате специална интердентална четка, все пак е хубаво да не забравяте и почистването с конец.

Вода за уста

Много хора всекиденвно се жабурят и си правят гаргара с вода за уста за още по-силно антибактериално действие и по-свеж дъх. Тя помага за намаляване на плаката и предпазване от заболявания на зъбите и венците. Най-силните такива продукти съдържат алкохол, за да бъде действието им още по-ефикасно, но за част от хора той е нетърпим. Някои видове вода за уста помагат и при заболявания на венците, защото съдържат хлорхексидин. Те могат да действат успокояващо и обезболяващо по време на периоди след изваждане на зъб и при изникване на мъдрец.

Продукти против лош дъх

Най-ефикасното средство срещу лош дъх е редовното и старателно миене на зъбите с четка и паста, почистване с конец за зъби и изплакване с вода за уста. Ако лошият дъх се задържа пернаментно, то това говори за сериозен дентален проблем и срещата със зъболекар е задължителна.

В повечето случаи пушачите и хората, които редовно пият алкохол, са сред оплакващите се от лош дъх (или по-скоро тези, които си комуникират с тях отблизо). Краткотраен положителен ефект могат да имат освежаващи бонбони и дъвки без захар, както и други продукти като спрей за свеж дъх например. Важно е да се измива старателно и езикът, тъй като той е основният източник на лоша миризма, особено сутрин.

Продукти против пресъхнала уста

Пресъхването на устата научно се нарича ксеростомия и се причинява от слабия прилив на слюнка в устната кухина. За справяне с този проблем може да се използват гелове и спрейове или таблетки и дъвки против пресъхване на устата. Продават се и специални пасти за зъби.

Дъвки без захар

Дъвченето на дъвки, несъдържащи захар (или аспартам), е изключително полезно за устната хигиена и освежаване на дъха. Препоръчително е да се дъвче дъвка в продължение на около 10 минути след всяко хранене, ако нямате възможност да си измиете зъбите. Дъвката също така подпомага притока на слюнка в устата и не й позволява да пресъхне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *