6 еко идеи за дома и здравето

Препоръчваме ви:

Макар да не можете да премахнете повечето от токсините и замърсителите в околната среда, можете да промените част от навиците си, за да живеете по-екологично. Това е добре не само за вашето здраве, но и за планетата.

Купувайте храни местно производство

За да се транспортира храната от една точка до друга се хаби гориво, а освен това тя нерядко се обработва с химикали, за да не се развали. Опитвайте се да купувате местна продукция, тъй като тя е по-евтина, по-полезна и по-малко вредна за околната среда. Стремете се да консумирате повече плодове и зеленчуци, докато те са в натурален вид, например ягоди и череши през юни, а грозде през септември. В студените месеци купувайте основно замразени продукти, тъй като те запазват повечето от хранителните вещества.

Редуцирайте консумацията на прясна вода

За да спестите така ограничените ресурси на вода можете да започнете от малките промени в домакинството. Редуцирайте времето за къпане, използвайте по-рядко ваната, монтирайте модерни душ накрайници, така че да можете да се къпете с по-малко вода и по-слаба струя, купете си клас А пералня и съдомиялна, които работят с по-малко вода, заменете старото тоалетно казанче с ново и поправете течовете в системата. Освен вода, някои малки поправки могат да спестят и енергия, така че можете да редуцирате харчовете и да живеете еко.

Боядисайте покрива бял

Ако конструкцията на покрива ви позволява ремонт, нанесете бяла боя върху повърхностите. Така можете да редуцирате сметките за ток от климатиците в дома си. Белите повърхности отразяват слънчевата светлина и тя не нагрява толкова силно сградата. Можете да нанесете бяла боя не само върху покрива, но и върху фасадата, а прозорците можете да оборудвате с отразително фолио, което не пропуска значителна част от слънчевото нагряване. Щорите и пердетата са сравнително достъпен способ да редуцирате горещината в стаите и да не хабите толкова ток за охлаждане на дома си.

Изхвърлете токсините

Опитайте се да изхвърлите от дома си ненужните токсини и да замените част от отровите с безопасни продукти. Старите аерозолни бои и лакове, репеленти и пестициди, батерии и уреди, трябва да се изхвърлят отделно от обикновените отпадъци, тъй като могат да са опасни. Заменете токсичните почистващи препарати с еко варианти или с безвредни субстанции, каквито са оцетът и содата за хляб. За боядисване използвайте така наречените low-VOC бои, които са с ниско или никакво съдържание на вредни за вдишване летливи вещества.

Продайте или подарете ненужните неща

Ако имате стари дрехи, които са в добро състояние, но вече не ги използвате, уреди и бебешки аксесоари, обзавеждане или предмети, които не ползвате или сте заменили с нови, подарете ги или ги продайте. Така част от нещата ще могат да се ползват отново, а не да се изхвърлят, а и невинаги се налага работещият уред да се изхвърли и да се закупи нов. Стремете се да не се превръщате в роб на консуматорското поведение, което ни налагат ежедневно реклами и производители, а се опитайте да използвате максимално потенциала на всяка вещ, за да редуцирате употребата на ресурси в околната среда. Ако не можете, винаги може да се намери някой, за когото тази вещ може да се окаже полезна.

Събирайте дъждовна вода

Използвайте кофа или бидон с мрежа за филтриране и монтиран в долната част кран, за да събирате и съхранявате дъждовна вода. Можете да поставите кофата или бидона под улук или на открито, а събраната вода можете да използвате за домакински нужди или за градината, а защо не и за измиване на косата и кожата – тази вода е мека и почиства много по-добре от чешмяната вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *