6 храни, които могат да ви направят по-щастливи

Препоръчваме ви:

Вярвате или не, учените са доказали, че съществуват храни, които могат да ни направят по-щастливи, наречени „храни за по-добро настроение”.

– храни, богати на пробиотици – датско проучване, проведено сред 20 души, които консумирали храни, богати на пробиотици, сочи, че се забелязва значително намаляване на тъжното настроение. Това се дължи на намаляване на агресивните мисли и размислите в негативна посока. Заключението: типа и количеството на бактерията в храносмилателната система указва въздействие върху настроението.

плодове и зеленчуци – проучване на британски здравен журнал сочи, че високият прием на плодове и зеленчуци, води до повишаване на енергията, спокойствието и чувството за щастие. Освен това, ефектът не бил забелязан само в дните, в които се приемат повече плодове и зеленчуци, но и през следващия ден.

– кафе – проучване сочи, че сутрешното кафе се свързва с енергичност, любезност и удоволствие. Кафето олицетворява и социалните контакти, приятелството, задоволяването, спокойствието, щастие. Друго изследване показва, че жени, които пият по 2-3 чаши кафе на ден, са изложени с до 15% по-малко на риск от развитие на депресии, спрямо тези, които пият по-малко всеки ден.

– тъмен шоколад – дори мисълта за тъмен шоколад може да предизвика усмивка на лицето ви. Антиоксидантите в тъмния шоколад могат да предизвикат стените на кръвоносните ви съдове да се отпуснат, намалява кръвното налягане и подобряват циркулацията на кръвта. Консумирането на черен шоколад води до редуциране на нивата на хормоните на стреса. Той съдържа още и магнезий, който спомага за облекчаването на ПМС симптомите.

– гъби – гъбите са богати на селен и проучванията сочат, че дефицитът на минерала в организма (който е и антиоксидант) води до по-висок риск от депресии, нервност и раздразнение. Гъбите са и единственото растение, източник на натурален витамин Д, който също указва влияние върху настроението.

 – зелен чай – японско проучване, проведено сред повече от 40 000 души, показва, че нивата на психологически стрес са с до 20% по-ниски при хора, които пият по пет или повече чаши зелен чай на ден, в сравнение с тези, които пият по-малко от една. Под внимание са били взети и фактори, като възраст, пол, здравословно състояние, индекс на телесната маса, прием на алкохол, пушене и диети.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *