6 храни със скрито съдържание на захар

Препоръчваме ви:

Всеки, който иска да отслабне знае, че трябва да се ограничи консумацията на захар, особено ако тя е рафинирана. Проблемът е, че днес повечето производители добавят захар в какви ли не храни, само за да задоволят взискателния вкус на своите клиенти. Така се оказва, че хората обикновено консумират в пъти повече захар, отколкото е нормално и отколкото предполагат. Ето няколко често консумирани храни, за които вероятно не сте предполагали, че може да съдържат захар.

Сосове за салати
Сосовете за салати са едни от неочакваните вкусотии със съдържание на захар. Повечето от нас си мислят, че като консумират редовно салати, ядат лека, здравословна и нискокалорична храна, но всъщност не е така, ако похапвате редовно салатата си с обилна доза сос.

Хляб
Друг странен източник на захар са тестените храни. Ако смятате, че сладкият вкус на хляба е натурална характеристика, предполагаме че с изненада ще разберете, че много от производителите добавят по няколко грама захар в тестото, когато го приготвят. Независимо дали консумирате бял, пшеничен, пълнозърнест или черен хляб, не забравяйте да проверите неговите съставки на етикета, тъй като най-вероятно ще откриете, че всички съдържат поне малко захар.

Кисело мляко

Киселото мляко е една от любимите закуски на много хора, но всъщност то обикновено също съдържа захар, освен ако не си го приготвите вкъщи. Дори в киселите млека, които съдържат плодове, се откриват по-големи количества захар, отколкото се очаква. Киселото мляко съдържа лактоза, която представлява захарта в млякото, но всъщност допълнителното количество захар е добавено от производителите и е това, от което не се нуждаете. Пробвайте с обикновено кисело мляко, а ако искате го овкусете с плодове.

Добавки за храната
Кой може да си помисли, че сосовете за паста, солените маринати и терияки сосовете съдържат не малко количество захар. Установено е, че сосовете, които се използват за готвене на сладко-кисело пиле или говеждо са близки до кленовия сироп като сладост и калоричност. Пробвайте да готвите ежедневната храна, която консумирате, със собствени сосове, за да избегнете прекомерната консумация на празни калории.

Овесена каша

Овесените ядки се изтъкват като една от най-здравословните храни, особено за енергийна закуска, която засища за дълго време с фибрите си. За съжаление смесите или полу-готовите каши съдържат сериозно количество захар, с което трябва да се внимава. Ако си купите само овесени ядки, които да хапвате с плодове и мляко, всичко е наред, но в микс пакетите, които са полу-готови, най-вероятно се съдържа повече количество захар, отколкото фибри и хранителни вещества.

Замразени храни
Повечето замразени храни не бива да се консумират всеки ден заради съдържанието на натрий в тях, но те съдържат не малки дози захар. Макар че можете много бързо и лесно да ги приготвите, когато бързате и са добро решение за храна в обедната почивка, замразените храни не трябва да присъстват в менюто ви твърде често. Ако искате да консумирате най-здравословната замразена храна, проверявайте етикета на опаковката по време на пазаруване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *