6 мита за бутилираната вода

 

 

Времето, когато повечето хора пиеха вода от чешмата като че ли безвъзвратно отмина. Днес все по-често посягаме към бутилката минерална вода, купена от магазина. И това не е само у нас. Индустрията, свързана с бутилираната вода се развива стремително и към момента годишният й оборот надвишава 30 милиарда долара.
Но знаем ли всъщност достатъчно за плюсовете и минусите на водата, която пием от бутилките…

Мит 1: бутилираната вода е по-добра от тази от чешмите

Възможно е, но съвсем не е задължително. Макар на повечето бутилка да има надписи като “Добита директно от извора”, изчислено е, че в световен мащаб между 25 и 40% от бутилираната вода всъщност произхожда от градските водохранилища, т.е. от същото място, откъде идва и водата в чешмите. Бутилиращите компании купуват тази вода, пречистват я, а понякога добавят и минерали. Това в никакъв случай не е лошо. Освен това нормативите за съдържанието, които се контролират, понякога са по-строги по отношение на водата от водохранилищата, отколкото тези, които касаят изворната вода.

Мит 2: пречистената вода има по-добър вкус

Най-“чистата” вода – дистилираната, т.е. тази от която са отстранени всички соли и минерали, всъщност няма никакъв вкус. И това е логично – именно калцият, магнезият, калият, хлоридите, съдържащи се във водата придават нейния вкус. Ако водата от чешмата ви “мирише на хлор”, пробвайте и я поставете в хладилник без да я затваряте – за няколко часа мирисът на хлор ще изчезне.

Мит 3: бутилираната вода, съдържаща минерали, витамини и дори протеини, е по-полезна.

Всичко, което е добавено към съдържанието на водата от източника, е всъщност… маркетингов похват. Дайте си сметка на колко много продукти пише например, че в 500 мл се съдържа необходимата ви дневна доза витамин С. А къде остават тогава витамините и минералите, които поемаме с храната?!
Може да се каже, че единственият елемент, който (в някои случаи!) има логика да се добавя към бутилираната вода е флуора. Но и това зависи от началното му съдържание в нея.

Мит 4: на ден трябва да пием поне 2 литра вода

Тук истината е доста проста и се нуждае от съвсем малко уточнение – става дума не за 2 л вода, а за 2 л течности на ден. Това е от което човешкият организъм има нужда. Изследванията показват, че средно 80% от водата, която поемаме, идва чрез поглъщаните течности – вода, сок, кафе, чай. Останалите 20% се осигуряват от храната. Т.е. ако пиете по 3-4 чая дневно, съвсем не се нуждаете от още 2 л вода.

Мит 5: бутилираната вода е най-доброто питие след интензивно натоварване

Това е вярно, но само в случаите, когато интензивната ви работа е например 8 часа седене пред компютъра. Ако сте се движили много (според изчисленията поне час), тогава освен от вода, тялото ви има нужда и от ново количество електролити – такива, които се осигуряват при поглъщането на калиеви и натриеви съединения. Тогава енергийните напитки са добро решение, в другите случаи водата е напълно достатъчна.

Мит 6: бутилките от водата се рециклират и това е добре за екологията

Да, щеше да е така, ако беше истина. Дори в страна като САЩ, където законите за опазване на околната среда са доста строги, е изчислено, че едва 14% от използваните бутилки се рециклират. А само там дневно се използват около 70 милиона бутилки вода.

 

източник : здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *