6 съставки, от които се нуждаят бременните жени

По време на бременността жените имат силен и постоянен апетит. Това означава неминуемо повишаване на телесното тегло. В този момент отговорността е ръцете на бъдещите майки да се хранят така, че да осигурят необходимите хранителни вещества на бебетата си. Ако не консумират здравословна храна, те по-вероятно ще увредят своето здраве, а не това на бебето, тъй като то ще изчерпи почти всички запаси от хранителни вещества в организма на майка си. С правилен подбор на храната ще се подобрят шансовете ви за здравословна бременност.

1. Калций
Всяка жена има нужда от около 1000 милиграма калций всеки ден. Можете да получите по-голямото количество с консумация на млечни продукти, соя, спанак. В една чаша кисело мляко има 300 мг калций. Други добри източници на калций са зелето, броколите и портокалите. Не забравяйте, че калцият заздравява не само вашите кости, а и тези на бебето. Ако не консумирате достатъчно, има опасност да се редуцира плътността на вашата костна система.

2. Желязо
Намаленото количество на желязо в кръвта предразполага за появата на анемия, което означава, че ще се чувствате толкова слаби, че няма да можете да свършите нищо. Всъщност вие се нуждаете от много сила, за да може да се грижите за бебето. Храните, които са богати на желязо са пълнозърнестите храни и крехкото месо, което няма мазнини. Не пропускайте листните зеленчуци, защото те също съдържат много желязо. Можете да хапвате супа от коприва.

3. Фолиева киселина
Фолиевата киселина, витамин В9, е много важна за развитието на бебето през деветте месеца. Тя спомага за предотвратяване на някои вродени дефекти и за цялостното здравословно развитие на бебето. Дневната доза е около 1000 милиграма. За да си я набавите трябва да консумирате повече листни зеленчуци и плодове като портокали, пъпеши и ягоди. Дори да консумирате редовно изброените храни, трябва да пиете пренатални витамини, за да сте сигурни, че си набавяте необходимото количество фолиева киселина.

4. Протеини
Бременните жени се нуждаят всеки ден от 75 до 100 грама белтъчини. Те са от съществено значение за правилното развитие на бебето. Консумирайте пилешко месо, ядки – можете да консумирате мляко и млечни продукти, но имайте предвид, че съдържанието на притеини в тях не е чак толкова много. Ако не искате да консумирате месо можете да хапвате соеви продукти, извара, яйца.

5. Угаждане на апетита
Разбира се, че когато се чувствате гладни, трябва да се нахраните. Няма нищо нередно в това да консумирате вкусотии, които ви се дояждат, само следете приема на храни, които са с високо съдържание на захар и не прекалявайте с тях.

6. Вода
Трябва да не забравяте, че е от изключителна важност да пиете вода по време на бременността, защото потребността от вода се повишава през този период. Това се дължи на деленето на клетките на бебето и увеличаване на количеството на кръвта на майката. Пийте на често, но по малко течности, а не по няколко литра наведнъж, за да не се подуете. Необходимото количество вода, което трябва да се пие на ден, е около 2 литра, под формата на обикновена вода, сок или чай. Дехидратацията може да увеличи опасността от преждевременно раждане на детето и да увреди вашето и неговото здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *