6 тайни срещу увреждане на косите

Препоръчваме ви:

С всички „мъчения“, на които подлагаме ежедневно косите си, не е чудно, че те губят своята бляскавост, здравина  гъвкавост. Веднъж увредена, косата трудно може да се излекува, освен с подрязване на увредените връхчета. Затова най-добрата форма на борба с увредената коса е превантивната грижа. Вижте кои ежедневни дейности могат да увредят косата ви и да я направят суха и чуплива.

1. Сушете я на въздух и я оформяйте без горещина
Когато косата е увредена, тя не трябва да се излага на твърде много топлина, защото така допълнително ще се увреди нейната повърхност. Мократа коса е изключително лесно увредима и затова след измиване тя трябва да бъде ресана с широк назъбен гребен, като е добре да изчакате да поизсъхне. Ако употребявате маша или преса за коса, включвайте ги на най-ниска температура или ги заменете с техники без горещина.

2. Употребявайте безвредни шампоани, без сулфатни съставки
Ако имате суха коса и я измивате с шампоан, който съдържа агресивни съставки, ще я увредите допълнително. Някои от най-честите съставки в обикновените шампоани са вредни за косата, за скалпа и дори за кожата, тъй като съдържат химични вещества, които имат канцерогенни свойства, изсушават и дразнят кожата и косите. Особено агресивни са сулфатните съставки. Използвайте натурални шампоани, които ще подобрят състоянието на косата ви и ще стимулират растежа й без да се пенят толкова.

3. Третирайте я с маска веднъж седмично

Когато косата ви е изтощена, използвайте маски и балсами за увредена коса, които проникват в дълбочина и възстановяват необходимата влага. За да можете да получите желания ефект е необходимо балсамът да престои върху косата поне 30 минутки. Нанасяйте балсам поне веднъж седмично, а след няколко седмици ще забележите разликата. Веднъж на 2 седмици слагайте затоплено масло върху цялата коса, масажирайте по скалпа и стойте с маската поне 1 час преди да отмиете маслото.

4. Масажирайте добре скалпа
Редовният масаж на скалпа помага за възстановяването на повредената и суха коса. Масажните движения стимулират производството на ендорфини и серотонин, които спомагат за намаляване на стреса, за повишаване на настроението, за укрепване на космените фоликули и увеличаване на притока на кръв за кожата на скалпа. Правете релаксиращ масаж 2 пъти седмично, сух или с тоник.

5. Подстригвайте се редовно

Ако косата ви е изтощена, то вероятно имате цъфтящи краища. За да се отървете от тях трябва да се подстригвате редовно, поне през няколко седмици трябва да обирате връхчетата. Цъфтящите краища пречат на косата да се възстанови и затова трябва да се премахнат. Единственото средство срещу цъфтене е превенцията.

6. Решете косата си с качествена четка
Правилното ресане на косата ви също влияние върху нейния здрав външен вид. Ако не сресвате косите си правилно, няма как каквито и да е полезни козметични продукти да достигнат до вътрешността на косъма и до скалпа. Използвайте специална четка за разпределението на съставките на балсама или на натуралното масло. Освен че тя ще разпредели равномерно ценните вещества, когато се употребява за четкане на сухо, четката почиства косата от замърсявания и масажира скалпа, а мазнините от кожата на главата разпределя по дължина на косъма, за да го предпазва от увреждане. Изберете четка с естествена четина от глиган или гребен от дървесина, които не наелектризират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *