7 лесни начина за повишаване на имунитета на вашето дете

Настинките и грипа са неизбежна част от живота на вашите деца, но с няколко хитри стъпки, можете да помогнете с намаляване на тяхната честота или продължителност. Какво може да направите, за да предпазите детето си от безкрайната редица от микроби и вируси, на които е изложено то всеки ден?

Ето няколко лесни рецепти за стимулиране на имунната система на вашите малчугани:

1. Сервирайте им повече плодове и зеленчуци – Моркови, зелен фасул, портокали, ягоди – съдържат стимулатори на имунната система, като Витамин С и каротеноиди. Фитонутриентите увеличават производството на белите кръвни клетки и интерферон в организма, които блокират вирусите. Проучвания сочат, че диета, богата на фитонутриенти, може да защитава от заболявания на сърдечно-съдовата система и рак в зряла възраст.

2. Следете количеството на съня – проучвания сочат, че лишаването от сън може да направи децата по-податливи на заболявание чрез намаляване на броя на естествените клетки-убийци на вируси. Същото се отнася и до възрастните. От колко сън се нуждаят децата? Новородените достигат до 18 часа, малките деца – 12 часа, а предучилищна възраст – 10 часа.

3. Кърмете бебето си – кърмата притежава необходимите за имунитета антитела и бели кръвни клетки. Кърменето предпазва от ушни инфекции, алергии, диария, пневмония, менингит, инфекции на пикочните пътища и синдрома на внезапна детска смърт. Освен това, кърмата увеличава силата на мозъка на бебето и помага за защита срещу инсулинозависим диабет, болест на Крон, колит и някои форми на рак в по-късен етап от живота. Коластрата е особено богата на антитела.

4. Упражнения – физическите упражнения помагат за увеличаване на броя на природните клетки убийци на вируси и микроби, както при възрастни, така и при децата. За да изградите навици в своите деца, е добре, да се упражнявате заедно с тях, а не просто да ги изведете навън на площадката.

5. Борба с разпространението на микроби – уверете се, че вашите деца измиват ръцете си често и със сапун. Трябва да се обърне специално внимание върху тяхната хигиена преди и след хранене, след игра навън, игра с домашни любимци, издухване на носа им. Ако детето ви е болно, изхвърлете четката му за зъби. То не може да се разболее втори път от един и същ вирус, но инфекцията може да се предаде чрез допир с четките на другите деца или възрастни в семейството.

6. Блокиране на пасивното пушене – Ако вие или съпругът ви пушите, по-добре се откажете. Цигареният дим съдържа над 4000 токсина, които убиват клетки в тялото. Децата са по-податливи на вредните ефекти от пасивното пушене, защото дишат по-бързо и естествената система на детоксикация е по-слабо развита. Пасивното пушене увеличава риска от бронхит, инфекции на ухото и астма на детето. То може да повлияе на интелигентността и неврологичното развитие.

7. Не „натискайте” вашия педиатър – призовавайки вашия педиатър да напише рецепта за антибиотик, когато детето ви е с настинка, грип или болки в гърлото е лоша идея. Антибиотиците са ефективни за лечение само на заболявания, причинени от бактерии, но по-голямата част от детските болести, се причиняват от вируси. Много педиатри предписват антибиотици неохотно, по настояване на родителите, които погрешно смятат, че не може да навреди, но не е така. Щамовете на бактериите се развиват, вместо да се изчистват. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *