7 признака, че вашето семейство е изложено на твърде много стрес

Като родител вече знаете, че стресът е толкова голяма част от живота, колкото и битките за лягане на децата и изграждане на правилни хранителни навици. Но това, което може да не осъзнавате е, че вашето безсилие може да повлияе върху нивото на стрес на вашите деца и не след дълго вместо приятни игри и разговори у дома, да се сблъскате с викове, сривове и отговори с една дума.

Можете ли напълно да премахнете стреса? Много малко вероятно. Можете обаче да се опитате да го сведете до минимум. Предлагаме ви седем показателя и начини да се справите със ситуациите, за да овладеете стреса у дома.

1. Никой не спи – когато нивото на стрес е завишено, сънят е един от първите жертви. Липсата на затворени очи може да ви накара да се почувствате по-нервни, разтревожени и стресирани. Ако усещате това явление във вашия дом, можете да разрешите проблема, ако сложите децата си половин час по-рано в леглото. Същото важи и за вас – лягайте си половин час по-рано от обичайното.

2. Крещите си повече – чудите се дали натиска е достигнал до вашето семейство? Обикновено колкото по-стресирани се чувстваме, толкова повече се изнервяме и крещим. Понякога е нужно да намалим „децибелите” на гласа си и просто да прекарвате повече време в занимания с децата. Една прегръдка и дълбоко поет въздух върши чудеса.

3. Намалихте семейните вечери – когато вие или вашия партньор е под стрес, той е раздразнителен, нервен и често това се усеща от децата, особено от по-големите. В този случаи те просто избягват да сядат на една маса с вас или се хранят много набързо, стремейки се да избягат. Как да се справите? Можете да направите вечерята по-забавна – ако всеки член напише по нещо позитивно и да го пусне в кошница в средата на масата. По време на вечеря всеки да изтегли по едно листче от „кошницата за комплименти” и да го прочете на глас.

4. Детето ви се затваря – когато преживяват моменти на стрес, някои деца може да се отдръпнат от другите. По-големите деца се затварят в стаите си и спират да се срещат с приятелите си. Добре е в такъв момент да говорите повече с децата, бъдете близки с тях и отделяйте повече време за общи занимания. Освен това, обърнете повече внимание и на себе си, заменете вредните навици, като алкохол, преяждане и тютюнопушене, със здравословни такива – например дълбоко дишане, физически упражнения, разходки, излети и други.

5. Претоварени сте в работа – Пропуснахте краен срок? Имате да правите важна и голяма презентация? Стресът може да ви пречи да се концентрирате и да бъдете организирани. Препоръчително е да набележете най-болезнените точки и да приложите мозъчна атака с вашия партньор, като така ще разрешите по-бързо проблемите.

6. Влиянието на времето – Всеки човек изпитва влиянието на времето, независимо от възрастта, хроничния стрес може да повлияе на тялото ви. По-малките деца могат да се оплачат от стомашни болки и кошмари, тийнейджърите често страдат от главоболие, а възрастните обикновено чувстват болки в областта на врата, раменете и гърба. И междувременно добре познатите проблеми със съня, засягащи всички възрастови групи.

Така че не е чудно, че когато семейството ви е изложено на повече стрес, да се увеличи броя на заболяванията, поради намалена функция на имунната ви система. Задължително е да тренирате, да спазвате редовно всички хигиенни навици и да се храните здравословно. Сигурно звучи банално, но наистина помага.

7. Динамичността на ежедневието – вие и децата сте в непрекъснато движение и бързате. Препускането от едно занимание след училище към друго, може да изнерви цялото семейство и в резултат да се получат мускулни напрежения, главоболие, болки в стомаха и различни други неприятни проблеми. Ако се усещате претоварени в момента, просто натиснете бутона за пауза и поемете дълбоко въздух.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *