7 продукта за здравословно хранене

Препоръчваме ви:

Ако сте решили да се храните здравословно, не значи, че трябва да променяте менюто си радикално. Достатъчно е да направите малка промяна в начина на хранене, за което тези продукти могат да са от полза.

1. Гответе с кокосово масло

 

Най-новата съставка за здравословното хранене е кокосовото масло, което според много специалисти е най-здравословната мазнина за готвене на ястия. Почти всеки диетолог препоръчва да се консумират от 1 до 3 супени лъжици кокосово масло всеки ден. Редовната консумацията може да облекчи стреса, да стабилизира нивата на холестерола, да повиши имунитета и ускори метаболизма и активността на щитовидната жлеза. Кокосовото масло включва различни киселини, които действат антимикробно и противогъбично, а и поддържат тялото ви в чудесна форма. Според фитнес специалистите кокосовото масло стимулира окисляването на мастните киселини, така че помага за тяхното стопяване.

2. Прибавете ананас в ястията със свинско


Колкото и странно да звучи да консумирате месо с плод, това ще е от полза. Добавянето на ананас ще помогне на стомаха за храносмилането, като подпомага разграждането на протеините в аминокиселини. Ананасът съдържа енизима бромелин, който ускорява този процес и способства за по-лесното усвояване на иначе трудносмилаема храна, каквато е месото. Ако ще похапвате ястия, богати на протеини, включете в рецептата няколко резенчета от екзотичната съставка.

3. Подправки за здраве

Ако за вас не е опция да редуцирате напълно мазните храни, от полза могат да са подправките. Включете в ястията няколко чаени лъжички сухи или пресни подправки и билки, розмарин, червен пипер, чесън, черен пипер, риган, за да редуцирате нивата на триглицеридите, които участват в състава на кръвта. Според експерти подправките могат да намалят нивата им до една трета, в сравнение с ястията, които не съдържат подправки. Кърито например е полезно не само за обмяната на веществата, но и за топене на мазнините.

4. Пийте чист сок алое вера


Пиенето на алое вера помага на организма да се прочисти и излекува. Сокът оказва благоприятно влияние за възстановяване на храносмилателната система, която е била подложена на диета с високо съдържание на зърнени храни, глутен и млечни продукти. Растението е полезно за вътрешно и за външно приложение, върху възпалена кожа и за възстановяване на организма от тренировки.

5. Оцет срещу захар


След обилна вечеря обикновено посягаме за няколко хапки десерт, даже да сме преяли. За да не натоварвате стомаха си, пийте няколко глътки топла минерална вода с лъжичка ябълков оцет. Оцетът може да стабилизира нивата на кръвната ви захар, за да намали желанието ви за сладки храни. Лъжичка оцет сутрин ускорява метаболизма и подкрепя храносмилателния тракт. Консумирайте оцет внимателно, ако имате гастрит, язва или проблеми със стомаха, тъй като киселината в него може да раздразни стомашната лигавица изключително бързо.

6. Включете щипка канела в кафето

Ако сте гладни през целия ден, пробвайте с тази хитра и вкусна идея. Добавете половин чаена лъжичка канела в кафето. Подправката помага не само за ограничаване на апетита, но изследвания показват, че тя спомага за контролиране на нивата на инсулина след хранене. Благодарение на канелата въглехидратите в организма се усвояват по-бавно, а нивата на кръвната захар се понижават, като и двете неща допринасят за по-ниски нива на инсулин. Инсулинът е хормон, който превръща излишната захар в мазнини, което води до повишаване на телесното тегло.

7. Използвайте силата на добрите бактерии

За бактериите знаем, че те са лошите организми, които ни разболяват. Но има и добри бактерии, които са важни за човека и подпомагат процеса на храносмилането. Полезните бактерии са наречени пробиотици и поддържат червата здрави, като се борят с инвазията на лошите бактерии. Наличието на здрави и добре функциониращи черва е ключов фактор за оптимално здраве, тъй като това редуцира нивата на токсините, които организмът поема ежедневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *