7 типични “офисни” болести през зимата

Заседналият начин на живот, типичен за работещите зад бюрото, провокира появата на здравословни проблеми, с които нито един дървосекач или леяр не би се сблъскал. Специалисти от изданието Prevention са се опитали да определят кои са най-честите заболявания, от които страдат офисните служители и ни препоръчват как да се предпазим от тях.

Проблем №1: инфекциите

Разпространяването на различни инфекции е особено характерно за офиса през есента и зимата. Всъщност на работното си място човек може да се зарази с инфекция много лесно през всеки годишен сезон. Бюрото е идеално място за развитие на различните бактерии. Същото се отнася и за телефоните, компютрите, мишките и дори дръжките на вратите. Всеки ден до тях се докосват толкова много хора, а не всички те спазват необходимата хигиена.

Какво можем да направим
Мийте по-често ръцете си и почиствайте предметите, които често ползвате – клавиатурата, мишката, телефонната слушалка. Ако бюрото е и място за хранене, почиствайте го след това.

Проблем №2: наднормено тегло

Всекидневното седене в удобния стол е пряка предпоставка за затлъстяване. Още повече през хладните сезони, когато организмът изпитва недостиг на слънчева светлина и топлина и започва да трупа килограми (най-вече мазнини) – за лошите времена. Проблемът със затлъстяването в някои страни вече достига такива мащаби, че някои компании включат в своята корпоративна политика и борбата за здравословен начин на живот – на служителите се предлагат абонаменти за фитнес клубове, някъде спират асансьорите, дори се плащат премии за свалени килограми.

Какво можем да направим
Откажете се доброволно от асансьора и ескалатора – това наистина е един добър, а и лесен, начин за поддържане на добрата форма. Сутрин и вечер се разхождайте поне по 15 минути, а дори и през работно време можете да правите леки физически упражнения. Ако имате 1 час за обедна почивка, отделете 40 минути за обяд, а останалите 20 – за кратка разходка. Тя не само ще изгори калории, но и ще подобри настроението и способността ви за концентрация.

Не се хранете на работното място. Изследване, проведено от учени от Кембридж показва, че колкото по-наблизо е храната и колкото по-често я виждаме, толкова по-голяма е съблазънта да я опитаме без да сме наистина гладни.

Проблем №3: неподходяща температура в стаята

Не всеки офис е оборудван с добър климатик и през лятото е твърде горещо. От друга страна през есента и зимата е твърде студено. И едното, и другото вредят както на здравето, така и на работоспособността. И в горещината и в студа човек се съсредоточава трудно, бързо се уморява и не може да мисли добре. Причината за това е, че организмът харчи твърде много сили за поддържането на нормалната телесна температура, а това отслабва имунната система, води до поява на стрес и безсъние, създава предпоставки за сърдечно-съдови проблеми.

Какво можем да направим
От горещината ще ви спаси топлата! напитка, периодичното измиване с вода и стайните растения (въпреки че те малко напълват помещението с кислород).
Ако пък искате да се стоплите, обърнете внимание на правилното хранене. Яжте топли супи, пийте повече чай и разбира се, обличайте се по-дебело. Ако не се чувствате добре в зимния пуловер, оставете в офиса някоя топла фанела или голям шал, които можете да използвате, след като пристигнете на работа.

Проблем №4: офисни алергии

Ако ви преследва постоянна кашлица и хрема, а нямате други симптоми за някакво заболяване, не бързайте с антибиотиците. Т.нар. офис алергии може да бъде предизвикана от малки дози токсични вещества, които попадат във въздух – от климатика, принтера, скенера и останалата техника, а след това се наслагват върху бюрата, по столовете и пода.

Какво можем да направим
Най-добре своевременно потърсете лекар, който ще ви предпише подходящите лекарства за понижаване на чувствителността на носоглътката.

Проблем №5: болки и инфекции на очите

Работата с компютър е голямо натоварване за очите. А в студеното време ефектът от дългия работен ден се усеща особено болезнено. През зимата в офиса (както и на улицата) рязко намалява влажността на въздуха, а това води до по-бързо изсушаване на очната ябълка. Човек инстинктивно започва да търка очите си и по този начин инфектира лигавицата.

Какво можем да направим
Обърнете повече внимание на хигиената – мийте по-често ръцете си, не пипайте лицето си и особено очите. Правете упражнения за очите веднъж на 3-4 часа. Използването на овлажнител за въздуха също ще помогне.

Проблем №6: хронични болки в гърба и шията

От тях в една или друга степен страдат около 30% от офис служителите. Болките могат да се появят неочаквано, а също така неочаквано и да изчезнат. Те най-често се проявяват в мускулите на раменете, шията, ръцете и дори на стъпалата. Причината за това е продължителното седене в една и съща поза и липсата на движение. Докато човек седи на едно място, в мускулите се натрупва т.нар. млечна киселина. Сама по себе си тя не е вредна (организмът я използва за освобождаването на енергия), но тъй като седенето не изисква особена енергия, киселината остава неизползвана и предизвиква болка.

Какво можем да направим
Движете се повече, на всеки 20-30 минути променяйте положението на тялото. Всеки ден намирайте по няколко свободни минути – поне за елементарни упражнения за ръцете и краката.
Раздвижвайте шията– завъртете главата си няколко пъти в двете посоки, а след това я навеждайте напред.
Измислете си и упражнения за раздвижване на гърба и кръста. Например, ако имате въртящ се стол, опънете напред крака, опрете ги на пода, хванете с ръце стола и въртете таза си ту наляво, ту надясно.

Проблем №7: постоянна апатия и умора

Те са особено характерни за есента, когато на тялото не достига слънчева светлина, т.е. то произвежда по-малко серотонин – хормона на щастието. Човек по-лесно губи концентрация и страда от понижено внимание и работоспособност. Причините могат да бъдат много и всяка от тях има различно решение.

Какво можем да направим
Наблюдавайте се. Ако просто сте уморени, не се наспивате добре и имате потребност от слънчева светлина, 3-4 дни отпуск или просто един дълъг уикенд ще са от полза. Разходете си, подишайте чист въздух, движете се повече.
Но ако това не ви помогне да се почувствате по-добре, обърнете се за съвет към лекар. Вероятно страдате от т.нар. синдром на хроничната умора, който се проявява с болки в мускулите и ставите, повишена температура и обща отпадналост. Лекарят ще ви посъветва как да се преборите с тези симптоми.(а)

 

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *