7 уникални ползи от семената на малината за вашата кожа

Чували ли сте за масло от семената на малина? Ако не сте, то тази статия ще ви изненада с това, какви невероятни качества притежават и колко добро влияние оказват върху вашата кожа.

Вероятно не знаете още, че освен ароматен и вкусен плод, семките от малината, се използват за направата на масло, което е естествен защитник на кожата от слънцето, като притежава фактор от 35 до 50.

Маслото от семена на малина е най-добро, ако страдате от екземи, суха или лющеща се кожа, псориазис, акне, раздразнена кожа, за кожата на вашето бебе и може да се добави към козметиката ви за кожа, тяло и дори коса.

Кое прави маслото от семена на малина толкова полезно за вашата кожа?

1. Съдържа Витамин Е – маслото от семена на малина съдържа големи количества витамин Е: Алфа токоферол – 12.6 мг./100гр. и Гама токоферол 19.4 мг./100гр.  Витамин Е е мощен антиоксидант, намалява увреждането на кожата и премахва свободните радикали, които допринасят за по-бързото й стареене.

2. Естествена защита срещу слънцето – Изследване от 2000 година сочи, че маслото от семки на малина има UV защита, сравнима с титанов диоксид. За стойността на SPF е установено, че е 28-50 за UVB и 6.75-7.5  за UVA лъчи.

3. Съдържа каротеноиди – каротеноидите са силни антиоксиданти, които играят важна роля за здравето на кожата. Те възпрепятстват UV увреждането и стимулират регенерацията на клетките. Съдържанието е 23мг. в 100 гр. масло.

4. 83% есенциални мастни киселини – маслото съдържа голямо количество Омега-6 и Омега-3 мастни киселини, като линолова киселина (Омега-6), която е 52-56%, а алфа-линоленовата киселина (Омега-3) е 29-33%.

5. Противовъзпалително действие – установено е, че маслото от семена на малина има изключителни противовъзпалителни свойства, които са по-добри от тези, които притежава маслото от авокадо, гроздовото масло, маслото от лешници и маслото от пшенични зародиши.

6. Елагова киселина – съдържа се в маслото. Това съединение е доказано с ефекта си да намалява унищожаването на колагена, както и предпазва от ултравиолетовите щети на слънцето. Може да помогне и за предотвратяването на рака на кожата.

7. Фитостероли – тяхната антиоксидантна активност предотвратява увреждането на кожата, насърчава здравия растеж на кожата, както и може да предпазва от рак. Фитостеролите насърчават производството на новия колаген, което води до по-здрав и подмладен вид на вашата кожа. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *