7 впечатляващи ползи от невена

Някои от най-впечатляващите ползи за здравето от невен, включва способността му да ускори заздравяването, защитава устната кухина, подобрява външния вид на кожата, подобрява визията, намалява възпалението, намалява риска от развитие на рак, премахва спазмите.

Може би не познавате растението под названието Календула, но със сигурност го знаете, като невен. Всички видове от рода на невените притежават здравословни свойства, но Calendula officianalis е най-често срещаният вид. Среща се в цяла Западна Европа, Средиземномнорския регион, какво и в части от Южна Азия.

По отношение на частите на невена, венчелистчетата са годни за консумация и традиционно се използват в супи, яхнии и салати, докато мощен химически екстракт може да бъде отстранен от стъблата и листата. Този екстркат е богат на различни органични съединения, включително глюкозиди, сапонини и други мощни противовъзпалителни и антиоксидантни съединения.

Здравословните ползи от невена:

– Лечебни свойства – ако приложите масло от цвета на невена върху порязвания, ожулвания, натъртвания, ухапвания от насекоми, можете бързо да ускорите процеса на зарастване, поради противовъзпалителните свойства на маслото, в допълнение на уникалните антиоксидантни съединения. Защитава от инфекции.

Здраве на устната кухина – поради антибактериалните си свойства, невенът се добавя в съставките на различни билкови здравни и хигиенни продукти, включително пасти за зъби, води за уста, сапуни, шампоани, мокри кърпи, детска и бебешка козметика.

– Подобряване на външния вид на кожата – освен на раните, невенът влияе и върху външния вид на кожата. Влияе върху притока на кръв в клетките на кожата, осигурява антиоксидантна защита, намалява появата на бръчки и възрастови петна, дори намалява белезите.

– Подобрява зрението – изследвания сочат, че невенът съдържа някои антиоксиданти, които имат пряко отражение върху зрението. Бета-каротинът е от съществено значение за здравето и функционирането на очите.

– Възпаления – ако страдате от кашлица или имате секрети, чай от невен е препоръчително средство за защита. Ако имате артрит или подагра, разтрийте се с масло от невен. Ако стомахът ви е разстроен – невенът ще помогне за нормализирането му.

– Превенция от рак – маслото от невен има определени противотуморни свойства, които го правят изключително ценен.

– Спазми – невенът притежава и анти-спастични свойства. ако страдате от нарушения на нервната система, имате силни спазми, породени от менструация или друг вид спазматично състояние.

Предупреждение: Някои хора са склонни към алергични реакции към използването на маслото от невен, особено в по-високи дози и концентрации. Преди да подходите към употребата на невен, се консултирайте с лекар. А най-лесният начин да разберете е, ако капнете 1-2 капки от маслото от вътрешната страна на ръката си. Ако кожата се зачерви или получите сърбеж, то тогава не прилагайте повече продукта. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *