7 здравословни ползи от консумацията на краставици – част 1

Макар че краставицата много често се определя като зеленчук, тя всъщност е плод. Съдържа голям набор от полезни хранителни вещества, както и някои растителни съединения и антиоксиданти, които подпомагат лечението или предотвратяват развитието на определени състояния.

Краставиците са с ниско съдържание на калории, с много висок процент вода и разтворими фибри, което ги прави прекрасен помощник за поддържане на хидратацията на организма и загубата на излишното телесно тегло.

1. Краставиците съдържат много хранителни вещества: краставиците са с ниско съдържание на калории, но съдържат много важни витамини и минерали: една необработена сурова краставица (около 300 грама) съдържа следното: 45 калории, 0 грама мазнини, 11 грама въглехидрати, 2 грама протеини, 2 грама фибри, 14% от НИРД Витамин С, 62% от НИРД Витамин К, 10% Магнезий, 13% Калий и 12% Манган. Освен това краставиците съдържат около 96% вода. За да се увеличи максимално приема на хранителните вещества, съдържащи се в краставиците, те не трябва да се белят.

2. Съдържа антиоксиданти – антиоксидантите са молекули, които блокират окисляването и химическата реакция, която образува силно реактивни атоми с несдвоени електрони, които са известни още като свободни радикали. Натрупването на тези вредни радикали може да доведе до някои хронични заболявания. Всъщност, оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, е с вързан с раковите заболявания, сърдечни, белодробни, автоимунни болести. Плодовете и зеленчуците, включително краставиците, са особено богати на полезни антиоскиданти, които намалят риска от тези състояния. Едно проучване, проведено с 30 възрастни пациента, на които е давана краставица на прах, целяло да измети антиоксидантната сила на краставицата. В края на 30-дневните наблюдения, краставицата на прах предизвикала значително увеличение на няколко маркера на антиоксидантната активност и подобрен антиоксидантен статус. А при друго изследване, станало ясно, че краставиците съдържат флавоноиди и танини – групи съединения, които са ефективни при блокирането на вредни свободни радикали.

3. Краставиците стимулират хидратацията на организма – знаете, че водата е от особено значение за тялото ви и играя много важни роли. Тя участва в процеси по регулиране на температурата и транспортиране на отпадъчни продукти и хранителни вещества. Всъщност правилната хидратация може да засегне всичко, от физическото състояние на тялото, до метаболизма. Освен чрез директен прием на питейна вода, можете да посрещнете до 40% от необходимостта на организма от вода чрез прием от храната. Плодовете и зеленчуците в частност са идеален източник на вода. В едно проучване, обхванало 442 деца, се оценява състоянието им на хидратация и се събират диетични данни. Учените установяват, че повишеният прием на плодове и зеленчуци е пряко свързан с подобрение на състоянието на хидратация. Тъй като краставиците са с 96% съдържание на вода, са особено ефективни за набавяне на необходимото дневно количество течности, изискуемо от вашия организъм, за да работи пълноценно.

4. Помагат за загубата на излишните килограми – краставиците могат да ви помогнат да се отървете от излишните килограми по няколко различни начина. На първо място те са много бедни на калории. 104 грама краставици съдържат само 16 калории, докато една цяла краставица, около 300 грама, съдържа само 45 калории. Това означава, че можете да консумирате много краставици, без да се притеснявате, че това може да доведе до увеличаване на килограмите. Напротив! Краставиците могат да добавят вкус и да освежават всякакви салати, сандвичи и други ястия и може да се използват като заместител на други алтернативни храни с по-високо съдържание на калории. Освен това високото съдържание на вода в краставиците също може да се окаже помощник в борбата с излишните килограми. Едно комбинирано изследване, на база на 13 други проведени проучвания, обхващащи около 3628 души, констатира, че приемането на храни с високо съдържание на вода и ниско съдържание на калории е свързано със значително намаляване на телесното тегло.

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *