7 здравословни ползи от противозачатъчните, за които никой не говори

Основната причина, поради което противозачатъчните хапчета са най-популярния метод, използван за контролиране на раждаемостта, е фактът, че те действат с до 99.9% ефикасност, в случай, разбира се, че се приемат правилно. Но нека да не оставаме с впечатлението, че семейното планиране е единственото предимство на хормоналния контрол на раждаемостта.

Всъщност най-добрият тип контрол на раждаемостта зависи от комбинация от множество различни фактори. Ако смятате да смените хапчетата си с друг вид контрацепция, то нека първо да ви запознаем със следните 7 ползи от оралните предпазни средства.

1. Кожата ви може да се изчисти – около 14% от жените приемат орални контрацептиви, за да се отърват от акнето. Лекарите често предписват комбинирани хапчета за контрол на раждаемостта, които са и най-често срещаните и съдържат и прогестерон, и естроген. Те могат да понижат нивото на андроген в организма – хормон, който помага да се произвеждат маслата в кожата.

2. Цикълът ви е много по-безболезен – повече от половината жени, които имат цикъл, изпитват болка през един или два от дните. Това е може би и причината, поради която 31% от жените, които пият хапчета, частично разчитат на него, за да облекчат менструалните болки или спазми. Противозачатъчните намаляват нивото на простагландини, които произвежда тялото. Това от своя страна предотвратява удебеляването на отробата, което води до по-лекото протичане на цикъла.

3. Цикълът ви става по-редовен – теглото, стресът, здравословното състояние, медикаментите, могат да укажат влияние на вашия цикъл и той да не идва по едно и също време всеки месец. Приемането на хапчето може да направи вашият период по-предсказуем. С повечето хапчета за контрол на раждаемостта приемате 21 дни хапчета, съдържащи хормони, последвани от седем дни плацебо хапчета. По време на седмицата на плацебо прекъсването от синтетични хормони води до кървене, което имитира период.

4.  Намалявате риска от рак на ендометриума и яйцниците – Ракът на яйчниците е петата водеща причина за раковите смъртни случаи в Съединените щати; повече от 22 000 жени ще бъдат диагностицирани с нея през 2016 г., според Американското сдружение за борба с рака. Но изследванията показват, че жените, които използват хапчето, са по-малко склонни да развият тази смъртоносна болест – и колкото по-дълго ги приемат, толкова повече рискът пада. Изследване от 2013 г., публикувано в акушерството и гинекологията, изследва резултатите от 55 проучвания и установи, че при жени със среден риск, използването на перорални контрацептиви намалява риска от рак на яйчниците през целия живот с 40 до 50%. По същия начин проучванията показват, че приемането на хапчета за контрол на раждаемостта е свързано с по-ниски коефициенти за развитие на рак на ендометриума (най-често срещания тип рак на матката). Защитният ефект се увеличава колкото по-дълго жената приема хапчето и дори продължава до 30 години, след като престане да го употребява.

5.  Може да облекчи симптомите на ендометриоза – Ендометриозата е заболяване, което се получава, когато тъканта, която нормално линира матката, започва да расте извън матката – например върху яйчниците, фалопиевите тръби или пикочния мехур. Някои жени не изпитват никакви симптоми, докато други могат да имат тежки периоди, болки в стомаха и долната част на гърба и проблеми при забременяване. Хормоните в пероралните контрацептиви могат да забавят растежа на тези тъкани, което може да облекчи болката и симптомите.

6.  Помага при жени със СПК (синдром на поликистозни яйчници) – Синдромът на поликистозните яйчници (СПК) е най-често срещаното хормонално разстройство сред жените, като се развива при около 10% от всички жени в детеродна възраст. В допълнение към нередовните периоди, симптомите на СПК включват излишно окосмяване на лицето, гръдния кош, гърба и крайниците, както и акне, плешивост и наддаване на тегло. Няма лечение, но приемането на хапчето може да помогне за регулиране на менструалния цикъл, намаляване на растежа на косата и изчистване на акнето.

7.  Намаляване на мигренозните състояния – Около 50% от жените казват, че получават мигрена през техния период. Това вероятно се дължи на факта, че жените изпитват спад в нивата на естроген по време на част от менструалния цикъл. Приемането на перорални контрацептиви, могат да осигурят стабилна доза естроген, което спомага за намаляването на мигрената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *