8 гениални начина да се справим с ухапванията от насекоми

Препоръчваме ви:

Макар че лятото вече си отива, това не означава, че сме се оттървали напълно от атаките на насекомите и неприятните сърбеж и болка. В съвременната медицина съществуват множество медикаменти, които да облекчат нашите оплаквания, но малко хора знаят, че можем да си помогнем също толкова добре и вкъщи с помощта на средста от природара, или по точно на такива, от хладилника.  Специалистите са на мнение, че те са също толкова ефективни, колкото и лекарствата, предлагани в близката аптека.

Етерични масла

Чаено дърво, лавандула, кокосово масло – имат невероятните способности да успокояват неприятния сърбеж, както и подуването. Маслото от чаено дърво освен всичко е и антибактериално, което предотвратява появата на инфекции при непрестанно чесане. Различните масла на отделните производители и марки са с различна консистенция, така че уверете се, че сте избрали подходящото за Вас и Вашата кожа преди да го нанесете. Някои са доста по-концентрирани от други. Ако Вашето е точно такова, можете да го разредите с малко вода.

Мед

Ако не Ви пречи лепкавата му страна, то медът е разкошно противовъзпалително средство и може да облекчи сърбежа. Освен това има много приятна миризма.

Мляко и вода

Това е една много добра комбинация – смесете равни части обезмаслено мляко и вода. Потопете парче плат в тази смес и поставете на мястото. Ще почувствате облекчение.

Лимон и сок от лайм

Тези плодове предотвратяват сърбежа и имат антибактероиални свойства. Ако се спрете на този вариант обаче, уверете се, че ще изкарате остатъка от деня на закрито, защото соковете на тези плодове, нанесени върху кожата водят до сериозни изгаряния.

Паста за зъби

Повечето пасти за зъби са с ментов вкус,а ментовите съставки създават един охлаждащ ефект върху кожата. Вашият мозък се фокусира върху него доста по-бързо, от колкото върху събежа. Освен това пастата за зъби също е много ефективна срещу подуване на ухапаното място.

Босилек

Тази билка няма само запаазено място в кухненския шкаф. В листата на джоджена се съдържат вещества, като камфорът, който създава охлаждащ ефект,подобен на този на ментата в пастата за зъби. Откъснете няколко листа и ги наложете директно на болното място.

Лед

Дори едно, единствено кубче лед е в състояние да свие кръвоносните съдове и да намали естественото освобождаване на хистамин в организма, или иначе казано – по-малък сърбеж.

Чаени торбички

Охладени чаени торбички намалят сърбежа и подуването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *