8 начина да подсилите черния си дроб

Препоръчваме ви:

Черният дроб е орган, който пречиства кръвта от отровите и ги трансформира в безопасни за организма съставки. Той е натоварен с изпълнението на много функции, затова ако той бъде претоварен, цялата система започва да бъде по-малко ефективна.

1. За да изпълнява своите нормални функции, черният дроб изисква високи дози витамини и минерали. Затова диетата ви трябва да включва достатъчно плодове и зеленчуци, които са богати на хранителни вещества, по възможност пресни и сурови. Хранителният дефицит на витамини и минерали може сериозно да наруши естествените процеси на детоксикация в организма.

2. Тъй като хранителните добавки и консервантите като съставки от храната се налага да бъдат филтрирани от черния дроб, за да не увредят тъканите, храненето ви трябва да съдържа минимални дози преработени храни, изкуствени хранителни добавки, оцветители и консерванти. Освен това, за да редуцирате работата на черния си дроб, трябва да се консумират храни с ниско съдържание на рафинирана захар и вредни синтетични подсладители.

3. Избягвайте консумацията на маргарин, храни с много животински мазнини и пържени храни. Консумирайте повече нерафинирани растителни масла, но не прекалявайте с тях.

4. Пийте между 8- 10 чаши чиста филтрирана вода всеки ден. Това е единственият начин черният дроб да може да изхвърли ефективно отровите от тялото ви, тъй като част от тях се разтварят във водата и се изхвърлят извън тъканите.

5. Започнете деня като изпиете 1 чаша вода, в която сте добавили пресен сок от  половин лимон. Лимонът има детоксикиращи способности и помага на черния дроб да изпълнява своите функции ефективно.

6. Яжте повече моркови, червено цвекло, листни и зелени зеленчуци. Те спомагат за зареждане на тъканите с антиоксидантни съставки, така че черният дроб може да се възстанови много по-добре.

7. Яжте много чесън, лук и броколи, тъй като те съдържат сяра. Тя е необходима, за да се повишат детоксикиращите свойства на черния дроб. Освен това чесънът и лукът съдържат натурални противомикробни съставки, които прочистват от бактерии.

8. Докато лежите по гръб пред телевизора или четете книжка, масажирайте с ръка зоната в областта на черния дроб и жлъчката. Тези движения спомагат за подобряване на циркулацията и активират дейността на органите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *