8 необичайни употреби на домашните уреди

Всяка добра домакиня обича да има уреди, които да могат да изпълняват много различни функции. Повечето от домакинските уреди могат да се употребяват не само за това, за което са предназначени. Ето няколко алтернативни употреби на някои домакински уреди.

1. Машина за пуканки
В повечето случаи, когато купим някой нов уред, в началото го употребяваме редовно и постепенно с времето отделяме все по-рядко време за употреба. Такъв пример е машината за пуканки. В нея можете не само да си направите доза хрупкави пуканки за вечерния филм, но също да изпечете успешно кафе на зърна. Така полученото кафе ще има по-силен аромат и свойства, а между другото, докато сте извадили машината, можете да си направите домашни пуканки, които са отлично и здравословно похапване.

2. Уред за бавно готвене на храната
Уредите за бавно готвене имат сума ти предимства, като храната с тях запазва свойствата си, а освен това не се налага да ги следите по време на термичната обработка. В студените месеци е трудно да намерите достатъчно топла зона у дома, където да оставите тестото да втаса. Вероятно вече се досетихте за какво става въпрос. Просто сложете тестото в уреда и се наслаждавайте на магията, която се случва пред вас. Не оставяйте машината включена, а я загрейте предварително.

3. Гофретник

Фактът, че уредът се нарича гофретник, не означава, че трябва да го употребявате само за приготвяне на гофрети. С лекота можете да печете сладки или бисквити, а дори можете да приготвите хамбургери, пудинг и фалфел. Така че сложете гофретника в графата джаджи с много употреби.  

4. Микровълнова фурна

Използвайте микровълновата фурна като уред за стерилизация. Според проучвания върху кухненските съдове има повече микроби, отколкото върху някои части на банята. Дезинфекцирайте влажната кухненска гъба или кухненската дъска, за да убиете всички бактерии в нея, в противен случай просто ги разнасяте от една на друга чиния, докато ги измивате. Сложете гъбата в микровълновата и пуснете за половин минутка.

5. Кухненски инструменти и прибори
Уредът за нарязване на яйца можете да използвате за нарязване на различни храни, например гъби и ягоди. Инструмента за рязане на пица можете да употребявате за други храни, той е много подходящ инструмент за нарязването на пресни билки.

6. Сешоар

Този уред е толкова мултифункционален, че ще бъдете изумени от различните му възможни приложения. Веднага става ясно, че той може да се използва за сушене на различни повърхности и на мокри петна върху тъкани, а излизащият топъл въздух помага за по-лесно отлепяне на стикери, тъй като загрява и размеква лепилото. Ако искате да размразите хладилника бързо, насочете струята топъл въздух върху зоната с лед. Ако загреете дърветата в камината, преди да я запалите, след това те ще започнат да горят по-бързо.

7. Фризер
Може би това е уредът, които има най-изненадващо различни приложения. Ако поставите в него NiMH и NiCad батерии ще удължите техния живот. Ако се е повредил хардът на компютъра ви, можете да възстановите информацията в него за достатъчно дълго време, за да я прехвърлите другаде. Ако искате да изперете дънките си, но без тъканта да избелее, сложете ги в найлонов плик и ги оставете във фризер за няколко дена. След това ги размразете внимателно, може да ги изплакнете само с вода, без да търкате, тъй като ниската температура във фризера избива бактериите и премахва повечето неприятни миризми от тъканта.

8. Дехидратор

Ако ви е писнало да събирате непотребни джаджи в кухненския килер и не ползвате машината по предназначение, не я захвърляйте в килера. Можете да преквалифицирате дехидратора за храни в овлажнител за стаята. Сложете вода в тавите за сушене и пуснете уреда на минимално нагряване. В даден момент водата ще започне да се изпарява и получената пара ще овлажни въздуха в стаята. Можете да включите портокалови корички за приятна аромотерапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *