8 нестандартни употреби на лука

Препоръчваме ви:

Може би смятате лука за обикновена съставка от храната, която е не само вкусна, но полезна. Оказва се, че зеленчукът има много употреби извън диетата, които могат да са ви от полза в ежедневната дейност. Освен това съставката е напълно натурална и безвредна за вас.

Премахнете ръждата
Забравете за агресивните съставки и телените четки за премахване на ръждата. Използвайте ръждясалия нож, за да нарежете на ситно половин глава лук, а ако ръждата не иска да се махне можете да изтъркате с кухненска кърпа, която сте напоили с разтвор от сок от лук и вода. С разтвора можете не само да премахнете ръжда, но можете да излъскате металните вещи.

Премахнете острата миризма на боя
След като сте боядисали стаята в желаната разцветка боя, миризмата на прясната боя може да е доста неприятна. За да я редуцирате сложете няколко срязани наполовина глави лук в няколко панички с вода. Те ще абсорбират миризмата от боя за часове.

Третирайте кожата от ужилване
По време на излет можете да се окажете жертва на атака от насекоми. За да ги отблъснете използвайте лучен сок като натурална съставка срещу насекомите. Ако някоя пчела или оса ви ужили, намажете зоната върху кожата с парче от глава лук. Ако сте алергични, не чакайте алергията да отмине, а потърсете доктор.

Безвредна съставка срещу насекоми
Вместо градинските химии за борба с вредните насекоми, които съсипват природата и вредят на вашето здраве, употребявайте безвредна алтернатива. Сложете в блендер 4 глави лук, 2 супени лъжички лют червен пипер, 2 скилидки чесън и 1 литър вода от чешмата. Смесете ги на пюре. Разтворете в 8 л вода 2 супени лъжички сапунени стърготини, смесете двете съставки в блендер и сложете сместа в спрей бутилка, за да я употребявате срещу насекоми.

Лекарство за болно гърло
Излекувайте болното гърло с лучен чай. Кипнете малко вода и сложете вътре обелки от лук, като за 1 чашка вода е достатъчно да сложите половин глава лук. Оставете водата да заври, отстранете от огъня и прецедете.

Премахнете трески от кожата си
Извадете от кожата си треска, която не иска да излезе, като захванете с лейкопласт малко парче от глава лук. Изчакайте поне 1 час, махнете лука и извадете треската.

Кухненски гъбки
Трансформирайте торбите, в които се продават главите лук, в кухненски гъбки. Оформете от мрежата топка, с която можете да изтъркате замърсените кухненски съдове, без да ги надраскате.

Безвредна боя
Сварете няколко лучени обелки като ги сложите в чорапогащник в тенджера с малко вода, за да получите жълта или бежова разцветка за тъканите. Варете 20 минутки лучената смес и прецедете течността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *