8 от най-здравословните плодове

Препоръчваме ви:

Боровинки, портокали, банани, кивита, грозде, ягоди и папая са необходими за здравословния ви живот. Схрускайте някой от тези плодове и ще държите доктора далеч. Не само вкусни, но и задължителни в летния сезон, плодовете ви дават витамини и антиоксиданти и в никакъв случай не бива да изключвате от менюто си точно тях.

Боровинките са богати на антиоксиданти, които се борят с рака и предотвратяват мускулната дегенерация. Червената боровинка успешно  се справя с инфекции на чревния тракт.

Портокалите са  толкова голям източник на витамин C, че само един от тях ви дава препоръчителната доза за деня, добър източник са и на потасиум. Непрозрачната им мембрана съдържа хесперидин, който намалява нивата на холестерол. Според проучвания дори ароматът им успокоява и е полезен за нервите.

В кората на ябълките има висока доза на фибри, както разтворими, те помагат за нивата на холестерола в кръвта, така и неразтворими, които поддържат стомаха редовен. Освен това ябълките имат високо ниво на антиоксиданти.

Бананите също имат високо съдържание на потасиум и ниско съдържания на натрий, по този начин ви предпазват от високо кръвно налягане и инфаркт. Съдържат и ензими, които ви предпазват от появата на язва.

В кивито се съдържа дори повече витамин С отколкото в портокалите. Зелените плодчета предпазват от перде на очите и могат да предотвратят увреждане в ДНК-то на човек.

Тъмното грозде не само добър източник на ресфератрол, антиоксидант, който се бодри със сърдечните болести. Ще си набавите много бързо количеството му като изядете една чаша грозде или като изпиете една чаша мерло.

Ягодите са полезни за контрол на диабета, също така ви пазят от сърдечни болести и различни възпаления в тялото. Те са прекрасен източник на витамин С и, разбира се, на задължите антиоксиданти.

Папаята  вече все по-често можем да я намерим в супермаркетите независимо от сезона. Тя съдържа важния папаин, който помага за добро храносмилане. В папаята има и витамин С и е добър източник на фолат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *