8 причини да ходите пеша всеки ден

Ходенето пеш е лесно, достъпно, не изисква сериозна подготовка, напълно безплатно и изключително полезно за вашето здравословно състояние.

  1. Ходенето укрепва сърцето – ходете редовно пеш и ще намалите риска от сърдечно съдови заболявания и инсулт. Освен това, ходенето е чудесно кардио упражнение, което води до понижаване на нивата на лошия холестерол и повишаване на нивата на добрия. Една 30-минутна разходка на ден помага за контролирането на високото кръвно и намаляване на риска от инсулти с до 27%.
  2. Ходенето понижава риска от заболявания – редовното ходене намалява риска от развитие на диабет тип 2 с до 60% и с около 20% риска от рак на дебелото черво, матката или гърдата.
  3. Ходенето помага за отслабване – ако в продължение на 30 минути ходите със скорост 2 мили в час, то вие ще изгорите 75 калории, 3 мили в час осигуряват изгарянето на 99 калории, а 4 мили в час – на 150 калории.
  4. Ходенето предпазва от деменция – възрастните хора, които ходят поне по 6 мили седмично, са с по-голям шанс да избегнат свиването на мозъка и да запазят паметта си.
  5. Ходенето тонизира краката – стимулирайте всички мускули на краката си, като си позволите да ходите редовно пеша. Съчетаването на няколко скорости на ходене, прави оформянето на мускулите по-ефективно, а ако поддържате правилна стойка, ще тонизирате мускулите на корема и талията си.
  6. Ходенето увеличава витамин Д – липсата на витамина води до влошаване на здравето на вашите кости и отслабване на имунната система. Ходенето на открито, ви позволява да получавате повече витамин Д.
  7. Ходенето дава енергия – ходенето с по-висока скорост е един от най-добрите енергизатори. То повишава кръвообращението, увеличава снабдяването с кислород на всяка клетка в тялото ви, както и ви кара да се чувствате по-будни и живи. Ако искате да постигнете по-добри резултати следобеда, то може да използвате обедната си почивка, за да повървите малко.
  8. Ходенето ви прави щастливи – упражненията повишават настроението ви. Ходенето влияе точно толкова добре, колкото и приемът на антидепресанти, тъй като води до освобождаване на ендорфини, а от там и до намаляване на стреса и тревожността.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *