8 причини за обрив по детската кожа

Препоръчваме ви:

В последните години е модерно използването на какви ли не продукти за почистването, предпазването от слънчевите лъчи и овлажняването на кожата на децата и бебетата. В повечето случаи тези прекомерна грижа за кожата е провокирана от изказвания на педиатри. Естествено, нормално е човек да се грижи за нежната кожа на малчуганите, но в някои случаи грижата може да й навреди, вместо да я предпази. Появяват се алергични обриви по кожата, които са не само неприятни, но могат да са опасни.

1. Раздразване на кожата от слънцезащитни продукти

Слънцезащитните продукти действат като щит срещу вредните ултравиолетови лъчи. Те обаче могат да съдържат вредни синтетични съставки, които да раздразнят нежната детска и бебешка кожа. Има предположения, че една от съставките в тях, а именно пара-аминобензоена киселина, може да доведе до раздразнение на кожата.

2. Раздразване на кожата от антибактериален сапун
Измиването на кожата с антибактериален сапун я почиства от микроби и бактерии. Само че триклозанът, който се съдържа в тях, може да раздразни чувствителната детска кожа. Проведени са химически изследвания с други съставки, които показват, че те могат да повлияят на растежа и развитието на детето. Измиването с обикновен сапун е напълно достатъчно за премахването болестотворните бактерии.

3. Раздразване на кожата от бебешки кърпички

Мокрите кърпи за еднократна употреба със сигурност вършат много добра работа за почистване на бебешката кожа, но те понякога съдържат алкохол и други съставки, които могат да причинят дразнене на кожата. Консервантите могат да предизвикат алергичен контактен дерматит, обрив или уртикария. Вместо мокри кърпички, използвайте мокри текстилни кърпички, които да съхранявате в торбички.

4. Екзема от овлажняващ лосион
Родителите са изкушени да запазят за по-дълго мека кожата на бебето с овлажняващ лосион, но някои от тях могат да съдържат съставки като парабени и фталати, които да раздразнят нежната бебешка кожа. За суха кожа използвайте мек сапун и се консултирайте с педиатър за безопасни лосиони, а ако искате да употребявате натурални съставки, мажете кожата на бебето с бадемово олио или зехтин.

5. Обрив от прах за пране

Химикалите от перилните препарати могат да предизвикат контактен дерматит върху бебешката кожа. За да предпазите нежната детска кожа от вредните съставки, използвайте меки измиващи препарати без ароматизатори и оцветители. Освен това изплаквайте всички дрехи, чаршафи и кърпи най-малко по 2 пъти, за да премахнете остатъка от препарата за пране от тъканите. Ако разполагате с време, най-добре е да перете детските дрехи, особено тези в контакт с кожата, с домашен сапун.

6. Раздразнение на скалпа от агресивен шампоан и балсам
Проверете съставките на продукта преди да измиете косата на детето. Някои от тях могат да раздразнят детския чувствителен скалп. Установено е, че някои съставки, като фталати, формалдехид и 1,4 диоксан могат да предизвикат кожни проблеми. За да се подсигурите, потърсете продукти с възможно най-малко агресивни химикали. Бебешките шампоани и балсами обикновено са по-меки, но не винаги са безвредни.

7. Репеленти в комбинация със слънцезащитни продукти
Избягвайте комбинацията от репеленти и слънцезащитни продукти едновременно, тъй като е установено, че химикалът N,N-Diethyl-meta-toluamide, който е основна съставка на повечето репеленти, може да се абсорбира по-лесно в кожата, ако се комбинира със съставки на слънцезащитен продукт. По принцип репелентите не се препоръчват за бебета на възраст под 2 месеца. Съставките на репелентите могат да намалят ефективността на слънцезащитния продукт.

8. Пестициди и токсини

По-големите бебета и малките деца прекарват много време навън или вкъщи, като обикновено лазят по земята, пипат с ръце навсякъде, после те допират ръцете си до устата и поглъщат много вредни синтетични съставки, които са полепнали по кожата. Те могат да навредят на здравето, да са причина за обриви и дори да натровят малкото. Почиствайте всички повърхности вкъщи с безопасни почистващи съставки, а на открито избягвайте зони, които са били третирани с химикали или отрови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *