8 употреби на хамамелис за здравето на кожата

Препоръчваме ви:

Хамамелис е разновидност на леската, която е особено полезна за здравето на кожата. Наричат я „вещерска леска“, може би заради формата на нейните цветчета или заради силното й действие като лечебно средство. Билката може да се употребява срещу пъпки, изгорена кожа и раздразнения, а тъй като е натурална съставка, тя не дразни чувствителната кожа.

1. Срещу обрив от пелени
Хамамелис е страхотна билка за чувствителна кожа, тъй като тя не дразни кожната тъкан. Точно поради тази причина е особено подходяща за употреба при бебета, най-често срещу обриви от пелени. Натъркайте увредената зона с памучен тампон, който е напоен с екстракт от билката или нанесете крем с хамамелис. Бързи резултати ще получите, ако нанасяте до 3 пъти дневно.

2. Срещу слънчеви изгаряния
Слънчевото изгаряне е не само неприятно, но и вредно. Въпреки това понякога се случва да изгорим. Изгорената кожа можете да третирате с екстракт от хамамелис, като напръскате разтвора със спрей бутилка върху кожата и оставите течността да се изпари. Хамамелис спомага за по-бързо заздравяване на увредената кожна тъкан и успокоява раздразненията, като охлажда кожата.

3. Срещу пъпки

Може би най-често хамамелис се употребява срещу мазна кожа и пъпки. Използвайте екстракт от билката като тоник за кожата и вижте как тя ще се изчисти от неприятните пъпки и червенина. Особено подходяща е тя за мазна, но чувствителна кожа, тъй като не изсушава кожата като множество препарати срещу пъпки.

4. Срещу хемороиди
Хемороидите могат да се третират с отвара от хамамелис. Билката е особено подходяща за чувствителните части на тялото и успокоява раздразненията. Направете си баня с хамамелис и се накиснете във водата за половин час, за да успокоите кожата.

5. Срещу порязвания
Ако се порежете, докато се бръснете, използвайте екстракт от хамамелис, за да третирате увредената зона. Всякакви раздразнения ще изчезнат заради успокояващите кожата способности на билката.

6. Срещу торбички под очите

Тъй като хамамелис стяга кожата, можете да използвате крем с екстракт от нея върху нежната зона под очите, за да премахнете торбичките и подпухналостта. Ако не можете да намерите крем, сложете 2 памучни тампона с екстракт върху очите за 20 минутки.

7. Срещу ухапвания от всякакви насекоми
Напръскайте зоната, в която усещате неприятно раздразнение заради ухапване от насекомо, с екстракт от хамамелис. Билката спира сърбежа и изгарящото усещане, без да изсушава и дразни кожата.

8. Срещу синини
Тъй като билката лекува много успешно кожната тъкан, тя може да спомогне за по-бързо изчезване на синини и охлузване върху кожата. Тя няма да премахне билката от натъртено, но може да редуцира времето за излекуване на тъканта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *