9 храни, за да се чувстваме щастливи

Препоръчваме ви:

Ако нямате настроение без причина, може би трябва да хапнете някоя от тези зареждащи с позитивизъм храни, богати на витамини и полезни вещества.

1. Миди

Мидите са натурален източник, един от най-богатите, на защитаващия мозъка витамин B12. Много хора не поемат достатъчно от витамина и затова мидите са много полезна храна, която набавя от него без хапчета. Тя предпазва мозъчните клетки от стареене и поддържа мозъка в добра кондиция за повече време. Мидите съдържат и микроелементи, които са важни за настроението – цинк, йод и селен, а йодът е важен за щитовидната жлеза – основният физиологичен регулатор на настроението чрез хормони.

2. Виолетови картофи

Този продукт трудно може да се намери в супермаркета, но не е чак такава рядкост на пазара на земеделските производители. В него се съдържат антоцианини – силни антиоксиданти, на които се дължи пурпурният оттенък на зеленчуците. Те защитават нервите, засилват краткосрочната памет и премахват възпаления. Може да ги консумирате с техните обвивки – те са богати на йод, който спомага за регулиране на щитовидната жлеза. Задължително купувайте картофи, за които знаете, че не са обработвани чрез химически препарати, тъй като тези съединения са токсични и се абсорбират в повърхностния им слой.

3. Агнешко от животни, хранени с трева

Месото от животните, които са пускани на пасища, съдържа по-големи количества от полезната линолеова киселина. Тя се бори с хормоните на стреса и предпазва клетките на мозъка. Полезно е желязото, което се съдържа в тази храна, тъй като то е от разновидност, която се абсорбира по-бързо от тялото. Желязото е основен физиологичен фактор за настроението, а най-висока концентрация от микроелемента има в онези части на мозъка, които отговарят за паметта.

4. Натурален шоколад

Ако се чудите защо се чувствате добре след консумацията на шоколад, с изненада ще разберете, че това се дължи на подобряването на притока на кръв към мозъка. Няколко вкусни парченца шоколад, за предпочитане натурален, ви дават мигновенно засилване на концентрацията и подобряване на настроението по физиологичен път. Пропуснете сладкишите и шоколадовото мляко, а консумирайте натурален шоколад, който е с най-високо съдържание на какао. Към шоколада можете да включите и чаша мляко.

5. Натурално кисело мляко

Този млечен продукти е богат на калций – много повече, отколкото прясното мляко. Ниските нива на калция могат да доведат до безпокойство, депресия, раздразнителност, нарушена памет и забавено мислене. Плюс това, пробиотиците подпомагат процеса на храносмилане и могат да предотвратят настинки. Заквасвайте си киселото мляко сами или закупувайте такова, което е произвеждано от прясно мляко от животни, пускани на паша. Ако се чувствате нервни или развълнувани без никаква причина, хапнете кисело мляко с горски плодове. Здравословната храна съдържа повече мастни киселини, които редуцират негативите на стреса за мозъка.

6. Аспержа

Този зеленчук е един от най-добрите растителни източници на аминокиселината  триптофан, която служи като основа за създаването на серотонин. Това е един от основните невротрансмитери, който отговаря за регулиране на настроението. Съдържанието на високи нива на фолиева киселина допринася за ценните характеристики на този зеленчук. Изследвания са показали, че половината от хората, които са в депресия без причина, имат ниски ниски нива на фолиева киселина. Ензимите в свежите аспержи са много ефективни за разграждането на алкохола, както и за предотвратяване на махмурлука.

7. Мед

На всички е известно, че консумацията на захарни продукти освобождава вредни радикали в организма, които са свързани с редица заболявания. Медът е сладък като захар, но е пълен с полезни съединения, като кверцетин и кампферол. Те спомагат за освобождаването на вредните свободни радикали от организма и редуцират инфекциите.

8. Домати

Всички домати са чудесен източник на ликопен, мастно-разтворим фитонутриент, който помага да се защитят жизненоважните мазнини в мозъка. Най-много ликопен се съдържа във външната обвивка на домата, затова е по-добре да ядете предимно чери домати. За по-добро абсорбиране на ликопена може да ги овкусите със зехтин.

9. Кокоши яйца

Експерти наричат кокошите яйца перфектна храна. Те са пълни с повдигащи настроението омега3 мастни киселини, с цинк и витамини B, както и с йодид. Те зареждат с енергия и засищат. Въпросът е да консумирате яйца от кокошки, отглеждани на свобода, които консумират растителна храна. Отглежданите на открито птици снасят яйца, които са заредени с полезни вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *