9 начина да премахнете захарта от храната си – част 2

Препоръчваме ви:

към първа част

3. Откажете се от подсладените напитки

Сода, плодови сокове, спортни напитки, студен чай – тези и други подсладени напитки, са подли източници на добавена захар. Кенче сода, например, съдържа 9 чаени лъжички захар, с три повече от препоръчителните 6 на ден. Подсладените напитки направени от плодови сокове, са като течната захар, добавят много калории и не задоволяват глада.

 

4. Откажете се от сладките лакомства

Бисквитките, мъфините и другите храни, приготвени с бяло брашно предлагат малко хранителни вещества, но съдържат много добавена захар. И тъй като те са лесно разпознаваеми, могат без проблем да бъдат премахнати от вашата диета. Те създават проблеми с нивата на кръвната захар. Вместо това, заместете продуктите с пълнозърнести.

5. Храните в ресторантите

Може да не сте се замисляли до сега, но в много храни, предлагани в ресторанти, се съдържа скрита захар. Особено в такива, сервирани с различни дресинги и сосове. Дори в обикновената пица, която си поръчвате, когато нямате време да готвите, се съдържа захар, която дори не можете да усетите. Четете етикетите внимателно, търсете кафява захар, царевичен сироп, малтоза, фруктоза, декстроза, меласа, сироп от кафяв ориз и други подобни, които са алтернативен начин да кажете „захар”.

6. Намалете количеството на трапезната захар

Ако сте свикнали да добавяте подсладител към храната и напитките си, откажете се от вредния навик. Типично започвате деня си с 2 лъжички захар или мед в чая или кафето ви? Намалете количеството до една лъжичка през първата седмица и до никаква през втората. Друг вариант е да подсладите напитката си с резен портокал или малко мляко. Същото се отнася и до количеството на захарта към френския тост и зърнената закуска, както и за кленовия сироп към палачинките.

7. Направете си отделение за сладки неща

Ако останалата част от вашето семейство не е на същата не-подсладена диета като вас, имайте предвид, че разпръснати из цялата кухня сладки неща, провокират консумацията. Направете си специално отделение в кухнята, където да приберете всички сладки неща. Повечето от нас посягат към храната, която видят първо, затова, ако не виждате сладки продукти, няма да прибягвате до използването им.

8. Прибавяйте протеини и здравословни мазнини към чинията си

Намаляването на количеството на захарта е идеален повод да увеличите количеството на здравословните мазнини и чистите протеини. И двата вида ви поддържат заситени  и енергични, предпазват от повишаване на нивата на кръвната захар. Започнете деня си със закуска, богата на протеини, вместо с добре познатите ни сладкишчета.

9. Натурални подсладители

За да задоволите нуждата си от сладко, без да пристъпвате към консумация на рафинирана захар, се обърнете към своята кутия с подправки. Екстракт от ванилия или канела, добавена към кафето или печените храни, предлагат същия сладък вкус, без да усещате негативните ефекти на захарта и естествено, без да добавяте излишни калории. Други сладки подправки, които да добавяте към храната си, са цикория, джинджифил, индийско орехче и кардамон. Цитрусовите кори също добавят плодов, освежаващ подсладен вкус. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *