9 от най-разпространените митове за бременността

Митовете за бременността са много и разнообразни, а някои от тях се предават от уста на уста поколения наред. Понякога те са смешни и забавни, но друг път могат да са опасни за здравето на майката и бебето. Различните заблуди могат да стресират бременната и да повишат опасността от усложнения и спонтанен аборт, затова е добре да знаете на кои митове не трябва да вярвате.

1. Можете да познаете какъв пол е бебето по поведението си
Старите баби казват, че ако носиш бебето ниско, ще е момиче, а ако е високо, ще е момче. Може би за времето, в което на бременните жени не са правени редовни прегледи, това е било основна система, но днес тя е смешна и остаряла. Доктори твърдят, че не може да се разбере полът на ембриона по тази система. Същото е мнението им за системата с различни желания за храна, по която някога са се пробвали да научат пола на бебетата. Казват, че ако ти се яде солено, бебето е момче, а ако ти се хапва сладко е момиче. Истината е обаче, че няма общо между вашите хранителни желания и пола на вашето дете.

2. Дейността на майката може да причини оплитане на пъпната връв
Казват, че не трябва да спите по гръб или да вдигате ръце над главата, за да не се оплете пъпната връв на бебето. Ако се замислите обаче, ще ви е доста трудно да стоите с ръце до торса и да спите само настрани, тъй като не можете да легнете по корем, през цялата бременност. Според докторите не е толкова важно как се движите вие, а каква е активността на вашето бебе, което може да се завърти така, че да се оплете с пъпната си връв.

3. Трябва да ядете за двама
Не е нужно да ядете за двама, а да ядете храна, която да ви осигурява всички необходими съставки за развитието на бебето в корема ви. Не трябва да преяждате, тъй като можете да създадете усложнения за бременността. Не трябва да гладувате, за да не гладува тялото ви за важни вещества. Оказва се, че бебето вероятно няма да почувства липса на определени съставки, тъй като то ще ги вземе от вас, но това ще лиши вас от важни вещества.

4. Ако майка ти е родила лесно, така ще родиш ти
Лесното или трудно раждане не се унаследява, макар че някои състояния, които могат да усложнят раждането, могат да са генетични. Все пак често една и съща жена може да роди едно от децата си лесно, а друго да роди с операция. Раждането зависи от конструкцията на тялото ви, позицията на бебето, от някои болести, но не зависи от това как ви е родила вашата майка.

5. Не трябва да ползваш компютър, когато си бременна
Съвременните хора са заобиколени от устройства, които вредят на тялото, затова компютърът няма да промени кой знае колко средата, която оказва влияние върху бременната. Може да се окаже вредно не толкова дългото висене пред компютъра, колкото неудобната стойка и взирането в екрана, тъй като може да ви заболи зоната на гърба и да изморите очите си, което да причини главоболие.

6. Избягвайте боите за коса
Истината е, че съвсем малка част от вредните съставки на боите преминават в тялото през кожата, като в тези дози те са безвредни за бебето. Избягвайте обаче острите миризми на химия, тъй като те могат да са причина за гадене и повръщане. Когато се боядисвате, стойте на открито или в добре проветрива стая. Ако искате да играете на сигурно, изчакайте да навлезете във втория триместър, за да боядисате косата си, а ако може избягвайте бои с амонячни съставки.

7. Кажете не на чашката с кафе
Често предупреждават бременните да избягват кафето, тъй като то може да е причина за аборт, за преждевременно раждане на бебето ли за недостатъчно развитие. Доктори обаче смятат, че не може да се твърди, че това е вярно. Смята се за безвредно бременната да пие по не повече от 200 милиграма кофеин на ден, тоест до 350 мл кафе.

8. Не яжте риба
Рибата осигурява в дневната хранителна дажба мастни киселини, които са от съществена важност за развитието на бебето. Избягвайте разновидности, които могат да са с повишена доза живак. Можете да похапвате сьомга, скариди и консервирана риба тон. Тъй като може да съдържа паразити, избягвайте суровата риба и суши.

9. Не правете секс
Можете да правите секс, докато сте бременна, освен ако нямате усложнения, за които докторът ви е предупредил. Може би няма да е лесно да изберете поза в края на бременността, но няма да ви навреди. Сексът не уврежда бебето физически, тъй като то е защитено в матката от околоплодната течност, а на входа на цервикса има плътна „тапа“ от гъст секрет. Бебето обаче може да пострада от полово предавани болести като СПИН, хламидия, сифилис, трипер, генитални брадавици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *