9 причини защо трябва да консумираме повече боб – част 2

Препоръчваме ви:

5. Бобът е полезен за вашето сърце

Диета, богата на боб, е добра новина за вашето сърце. С всеки един процент намален холестерол в кръвта, се намалява с 2% риска от сърдечен удар. Провеждат се някои изследвания, насочени към откриване на връзката между приема на фибри и заболявания на сърдечно-съдовата система. Резултатите показват, че ежедневен прием на 7 грама допълнително, значително намалява риска от подобни заболявания. Бобът е богат и на калий и магнезий – ключови минерали за сърцето, тъй като понижават и регулират кръвното налягане.

 

6. Бобът е добър помощник за поддържане на теглото

Поради съдържанието на фибри и протеини в боба, чувството на заситеност остава за по-дълго време. Докато много хора консумират месо, за да си набавят необходимите протеини, повечето от тях не осъзнават, че и в боба се съдържат същите вещества. Само в половин чаша сготвен черен боб, се съдържат 8 грама протеини. Освен това ниското съдържание на мазнини спомага за намаляване на телесното тегло.

7. Бобовите култури са с високо съдържание на желязо

Дефицитът на желязо в кръвта е сериозен проблем, причиняващ анемия (състояние, в което тялото съдържа по-малко червени кръвни клетки от нормалното). Консумацията на боб е един от начините да повишите приема на желязо – половин чаша сготвена леща съдържа 3.3 милиграма. Бобовите култури съдържат желязо, което не е еквивалентно на желязото в месата и се усвоява от организма по-трудно. Затова се препоръчва консумацията на боб да става заедно с храни, богати на витамин Ц, като броколи, домати, чушки и цитруси.

8. Бобовите култури са добър източник на витамин В

В много бобови зърна можете да откриете тиамин, миацин, рибофлавин, В6 и фолиева киселина – В витамини, които превръщат храната в енергия, поддържат нивата на холестерола, намаляват възпаленията и др. Изследвания показват, че витамин В6 и фолиевата киселина се свързват с намаляване на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, включително и на сърдечните удари. Докато можете да набавяте В6 и фолиева киселина от риба, зеленчуци, пълнозърнести храни, добавянето на боб към вашата диета е чудесен начин да поддържате тялото си в добра здравословна форма.

9. Бобовите култури могат да намалят риска от рак

Бобовите култури са богати на антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали, увреждащи клетките и причиняващи рак. Например, жени, които консумират боб или леща 2 пъти в седмицата, в продължение на 8 години, се разболяват по-рядко от рак на гърдата, в сравнение с тези, които се хранят с бобови култури веднъж месечно или по-малко. Друга съставка на боба, наречена сапонин, също играе важна роля в борбата срещу рака. Сапонинът притежава свойството да блокира размножаването на раковите клетки, както и да забавя растежа на туморите.         

към първа част

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *