9 съвета за безопасен тен

Препоръчваме ви:

Много жени и мъже полагат огромни усилия, за да постигнат перфектен тен. Но през годините стана ясно, че прекомерното излагане на слънце може да създаде здравословни проблеми за кожата и че тенът рядко може да бъде здравословен. Ето няколко съвета, с които можете да редуцирате потенциалните странични ефекти от слънчевите бани.

1. Въпреки че вероятно искате да получите хубав тен бързо, не трябва да потъмнявате твърде бързо и да спирате да използвате слънцезащитни продукти след като хванете тен. Продуктите с нисък фактор не само предпазват кожата от слънцето, но предпазват от изгаряне, без това да пречи да продължавате да трупате слънчеви бани. Колкото по-бавно правите тен, толкова по-малки щети ще получите от слънчевите бани.

2. Колкото по-бързо направите тен, толкова по-голяма е вероятността да изгорите и да нанесете сериозни дългосрочни увреждания на кожата си. Слънчевите изгаряния са признак за увреждане на кожната тъкан, които могат да имат сериозни последствия, особено в детска възраст. Но въпреки това много хора се изкушават умишлено да остават продължително време под жаркото слънце, което е тотално грешно действие. Правенето на тен трябва да става бавно, за да можете да потъмнеете, без да изгорите.

3. Употребата на слънцезащитни продукти върху цялата кожата гарантира нейното предпазване от вредната слънчева светлина. Не забравяйте често пренебрегваните зони по лицето като ушите и устните. Те лесно могат да изгорят, което освен че не е привлекателно, не е здравословно за вас.

4. Слънчевите лъчи са най-вредни между 12 и 16 часа на обяд. Избягвайте да правите слънчеви бани в този часови диапазон. През него интензитетът на лъчите е особено голям, което е предпоставка за изгаряне и увреждане на кожата.

5. Погрешна е представата, че във водата кожата не изгаря. Слънчевите лъчи се отразяват в повърхността на водата и пак достигат до кожата, дори увреждането може да е още по-сериозно, тъй като лъчите се мултиплицират. Именно поради тази причина трябва да се снабдите с водоустойчиви слъцезащитни продукти.

6. Носенето на шапка и тениска от памучна материя осигурява допълнително ниво на защита на кожата. Не пропускайте да ги носите, ако прекарвате много време навън. За защита на очите слагайте слънчеви очила с широки рамки и филтри.

7. Ако все пак се налага да прекарвате повече време навън, не забравяйте да носите слънцезащитни продукти, които са специално разработени за такива дейности. Водоустойчивите слънцезащитни продукти са идеални за такива случаи.

8. Хората със светла кожа трябва да са по-внимателни, когато излагат кожата си за по-дълго време на слънце. Хората, които имат здравословни проблеми с кожата също трябва да вземат допълнителни предпазни мерки и да избягват слънчевата светлина.

9. Ако имате чувствителна кожа, внимавайте какви слънцезащитни продукти купувате, тъй като някои от тях могат да раздразнят кожата ви допълнително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *