9 съвета за стегнат корем

Препоръчваме ви:

Една от най-сексапилните зони на женското тяло е коремът и ако той не е във форма, дрехите и банските не стоят така добре, както ни се иска. Стегнатият и плосъка корем е комбинация от вътрешно и външно здраве, като за целта трябва да обърнете внимание както на храненето, така и на физическите упражнения. Вижте няколко съвета, които да ви помогнат в борбата на секси корем.

 

1. Консултирайте се с лекар

Подуването на корема може да бъде породено от много фактори, включително от задържането на вода и от лошото храносмилане. Въпреки това, ако страдате от хронично подуване на корема, посетете личния си лекар, за да обсъдите симптомите и да установите причината, която може да е здравословна. Ако се окаже заболяване на храносмилателната система, трябва да се лекувате.

2. Водете си хранителен дневник

Ако след хранене чувствате тежест в стомаха, това може да означава, че имате непоносимост към определен вид храни. Можете да си направите тест за непоносимост към храните, но експертите не са сигурни в тяхната ефективност.

Най-добре записвайте в дневник какво ядете, както и симптомите, които се получават от конкретните храни. Записвайте всяка комбинация, както и часовете на хранене, за да установите причините за редовното подуване.

3. Поемайте пробиотици

Чревната флора е пълна с лоши бактерии и здравословният баланс изисква достатъчно добри бактерии, които да спомагат за разграждането на храната и да попречат на гнилостните процеси в червата. Въпреки това поради много фактори, като стрес и лекарства, нивото на тези добри бактерии е по-ниско от необходимото за здравословен баланс. Когато стане така, разграждането на храната не е ефективно и се образуват много газове заради активните гнилостни процеси. За да се справите с този проблем, опитайте с пробиотични добавки. Пробиотици могат да се намерят в някои кисели млека, макар че млечните продукти  могат да бъдат една от причините за подуването.

4. Хидратирайте се

Редовното приемане на вода е един от най-добрите начини за намаляване на подуването на корема. Освен това приемането на достатъчно течности може да подобри храносмилането и да се избегне запека. Пийте редовно и през целия ден напитки, като вода, чай от мента или чай от семена от копър.

5. Избягвайте някои храни

Главната причина за подуването на корема е образуването на прекомерно количество газове в червата. Опитайте се да ограничите приема на храни, които благоприятстват образуването на газове, като зеле, боб и зърнени храни. Също така избягвайте подсладителите сорбитол и малтитол, опитайте се да не прекалявате с приемането на фибри и с дъвченето на дъвка, тъй като тези дейности могат да доведат до подуване. Не консумирайте храни с рафинирана захар и ферментиращи продукти като алкохол, сирене, и храни, които съдържат мая, тъй като това ще се активизира съществуващите в червата бактерии и ще доведе до образуването на още газове.

6. Допълнителни способи

Ако редовно се чувстване подути след хранене, може да се окаже, че имате ниски нива на някои от храносмилателните ензими, в резултат на което храната да не се усвоява правилно. За да се справите с този проблем, допълнете вашето хранене с храни, съдържащи естествени ензими, като папаин, бромелаин и лактаза, например ананас и папая, или поемайте хранителни добавки.

7. Натурални лечебни средства

За съжаление понякога каквото и да направим, подуването на корема не се променя. Има някои естествени средства, с които можете да пробвате. Добър естествен лек срещу подуването е капсули активен въглен, които помагат за абсорбирането на излишните газове. Мента на капсули или екстракт, и сок от алое вера също са добри за подпомагане и предотвратяване на подуването, но трябва да се приемат редовно.

8. Физическа активност

За да помогнете на газовете да преминат през червата, опитайте с редовни упражнения. Чрез тези упражнения ще запазите работата на храносмилателния тракт ефективна, ще активирате перисталтиката и ще укрепнете основните коремни мускули, които се отпускат, когато газовете се натрупват в червата.

9. Почивка и релаксация

Един от най-големите предшественици на храносмилателните проблеми и подуването на корема е стресът. Храносмилателният тракт е изключително чувствителен спрямо хормоните на стреса, ето защо много хора изпитват болки в корема, когато изпитат силни емоции, гняв, радост, притеснение. За да намалеят болките и подуването на корема, пробвайте да намалите стреса с различни техники за релаксация, като йога и медитация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *