9 удивителни здравни ползи от консумацията на шам-фъстък

Шам фъстък са един от най-старите ядливи ядки и се използват често по целия свят. Те са родени в Азия, особено в Иран и Ирак. Археологическите доказателства датират асоциацията на шам-фъстъците и човека още през 6000 г. пр. Хр. Те са били култивирани в Иран, Ирак и Сирия и са били въведени в римляните едва през 100 г. сл. Хр. Днес с изключение на Иран, Ирак и Сирия, фъстъци се произвеждат в много страни като Съединените щати, Австралия, Турция и Китай.

Шам-фъстъкът принадлежи към семейство anacardaceae от рода: Pistacia. На фъстъчено дърво отнема около 10 до 12 години, за да произведе първата култура. Те са под формата на шушулки, където плодът има голямо семе в центъра. Това семе е годно за консумация. Ядките от шам фъстък не са сезонни и са на разположение през цялата година. Те могат да бъдат закупени от почти всеки хранителен магазин.

Шам фъстъкът е наличен днес под различни форми, като например шушулките, обелени, подсладени или осолени. Обвивката на ядката я предпазва от физически увреждания и различни инфекции. От друга страна, осолени и подсладени шам-фъстъци може да не са добър избор поради високото съдържание на натрий и захар. Идеалният начин е да се купят небелени ядки, тъй като те са в естествена форма. Те трябва да се съхраняват в херметически затворени контейнери на хладни и сухи места, така че да могат да траят в продължение на много месеци, без да се развалят.

Шам фъстъкът е един от малкото ядки, които съдържат повечето от хранителните вещества, необходими на хората, за да поддържат цялостното си здраве.

Фъстъците съдържат хранителни вещества като въглехидрати, протеини и аминокиселини, мазнини и диетични фибри. Той е богат на минерали като фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, манган, цинк, мед, натрий и селен. Шам фъстък също така ви предоставя основни витамини като витамин А, К, С, Е, Б6, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, пантотенова киселина холин и бетаин.

Шам фъстъкът съдържа по-голямо количество протеин в сравнение с други ядки като бадеми, кашу, лешници, макадами, пекани и орехи. Съдържанието на мазнини в шам-фъстъците също е най-ниското в сравнение с останалите ядки.

Фъстъците също са добър източник на мононенаситени мастни киселини като олеинова киселина и антиоксиданти. Приемането им редовно помага за намаляване на липопротеините с ниска плътност (LDL), който е известен като “лош” холестерол и увеличава количеството на липопротеините с висока плътност (HDL), известни като “добър” холестерол.

1. Здраво сърце – Една от най-големите ползи за шам-фъстъците е, че те са приятелски настроени към сърцето ядки. Изследванията показват, че редовното потребление на фъстъци може да намали нивата на лошия LDL холестерол в организма. Антиоксидантите, фитостеролите и ненаситените мастни киселини (както полиненаситени, така и мононенаситени мастни киселини) са чудесни за насърчаване на здраво сърце.

2. Управление на теглото – Шам фъстък са и първият избор на хора, които са на диети. Доказателствата показват, че шам-фъстъците, с по-ниско калорийно съдържание, с високи протеини, малко наситени мазнини и високо количество ненаситени мазнини, са перфектният претендент за идеално управление на теглото.

3. Предотвратяват заболявания на макулата – Фъстъците съдържат каротеноидни антиоксиданти като лутеин и зеаксантин. Тези антиоксиданти помагат за намаляване на риска от възникване на свързана с възрастта макулна болест при възрастните хора.

4. Елиминират изсушаването на кожата – Шам фъстък също помагат за премахване на сухота от кожата. Наситените мазнини играят основна роля в този аспект. Маслото от шам фъстък има и омекотяващи а кожата свойства и често се използва като съставка в традиционните терапии като ароматерапия и традиционна масажна терапия.

5. Съдържа диетични фибри – Едно от другите ползи за здравето на шам-фъстъците е, че това е добър източник на диетични фибри, които спомагат за гладкото храносмилане на храната. 30 грама шам-фъстъци съдържат около 3 грама диетични фибри, повече от достатъчно, за да може храносмилателната система да работи с оптимален капацитет.

6. Афродизиак – шам фъстъкът значително влияе върху сексуалната жизненост при мъжете. Проучванията показват, че мъжете, които са имали дневен прием от около 100 грама шам-фъстъци в продължение на три седмици, подобряват еректилната функция с около 50 процента. Това се потвърждава с ултразвуково изследване на кръвния поток в пениса.

7. Антиоксидант – Дори и черупките от шам-фъстъци се оказват, че съдържат значително количество антиоксиданти. Изследователи от университета “Tarbiat Modarres” в Техеран, Иран успяха успешно да идентифицират и извлекат тези антиоксиданти, които да се добавят към други храни. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които се образуват в организма след клетъчния метаболизъм и могат да причинят състояния като рак и сърдечни заболявания.

8. Защита срещу диабет – Една от крайните ползи за здравето на шам-фъстъците е, че те функционират при контролиране на диабета. При хората, страдащи от диабет, захарите формират неподходящи връзки с протеините и ги правят неизползваеми. Този процес е известен като гликация. Антиоксидантите, които присъстват в шам-фъстъците, помагат за намаляване на процеса на гликиране и по този начин могат да помогнат за контролиране на диабета.

9. Абсорбция на желязо – Шам фъстъците имат високо съдържание на мед, което помага за по-висока абсорбция на желязо в тялото от хранителни източници. Това може да помогне за борба с състояния като анемия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *