9 здравословни ползи от конопеното масло – част 1

Вероятно много от вас не знаят, че конопеното масло има редица полезни свойства за здравето на човек. Най-често то се свързва с успешните резултати в грижата за кожата. Но ето няколко аспекта, които го правят чудесен помощник към грижата за вашия организъм:

1. Грижа за кожата – Конопеното масло е много богато на хранителни вещества. Това, което го отличава от останалите растителни екстракти е, че то притежава перфектния баланс на Омега 3 и Омега 6 есенциални мастни киселини. Този факт се отразява изключително благоприятно на оптималното здраве на кожата. Освен това, линоловата киселина, която е Омега 6 по своя характер, служи за намаляване на възпалението и спомага за лечението на акне.

2. Грижа за косатаКонопеното масло съдържа серамиди  – това са липиди, които поддържат клетъчните мембрани. Клетъчните мембрани са вратичките, които позволяват на веществата да напуснат или да навлязат в клетките. При косата, серамидите помагат да се поддържа баланса на влагата, като по този начин косъмът изглежда лъскав и здрав, а кожата ви не се изсушава.

3. Балансира хормоните – Конопът е богат източник на гама-линоленова киселина – Омега-6 мастна киселина. Тя способства за поддържане на хормоналния баланс, както и за облекчаване на предменструалния синдром. Конопеното масло спомага и за намаляване на спазмите и болката по време на менструация.

4. Повишава имунитета – Конопът е питателен поради много причини, но най-поразителни са висококачествените мазнини, които се намират в конопеното семе и пресованото масло. Мастните киселини са от съществено значение за имунната модулация.

Освен това, ендоканабиноидите, съединения като THC, които естествено се произвеждат от нашите органи, произлизат от мастни киселини. Тези ендоканабиноиди имат няколко различни функции. Една от които е да се гарантира, че има баланс в имунната система.

5. Влияе положително върху нервната система – Есенциалните мастни киселини са от решаващо значение за здравето на вашата нервна система и мозъка. Нервите, които комуникират с мозъка, са защитени от мастна изолация, наречена миелин.

Миелинът помага да се гарантира, че сигналите от една нервна клетка (или неврон) към друга могат правилно да стигнат до местоназначението си. Миелинът е проводник, който носи електрически сигнали от една част на тялото или мозъка в друга част.

Получаването на достатъчно есенциални мастни киселини е необходимо за предотвратяване на дегенерацията на мозъка и нервната система с течение на времето. За да поддържате добре функционирането на миелина, се нуждаете от хранителни есенциални мастни киселини. Конопът е добър източник на тези основни мастни киселини.

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *