90% от бръчките и петната – от неправилното излагане на слънце

Какво е лятото, ако не време за разголване на тялото и придобиване на секси загар? Дотук добре. Проблемът обаче е, че въпреки всички предупрежденията на специалистите, повечето хора не вземат необходимите мерки за предпазване от свързания с влиянието на слънчевите лъчи рак на кожата.

Прекаленото и неправилно излагане на слънце е причина и за по-голямата част от бръчките, които състаряват дамите преждевременно.

Разбира се не е необходимо да се скриете в пещера, за да избегнете вредното влияние на лъчите, пише Tia.bg, като предлага полезна информация за разумен подход към слънцето.

Слънцето и ракът
Най-опасната разновидност на рака на кожата е меланомът. В действителност той е отговорен само за 4% от всички случаи на това заболяване, но пък смъртността от него е най-висока – 75%.

Други често срещани типове на рак на кожата са сквамозните и базални клетки, характерни обаче при хора, изложени на постоянно слънчево въздействие през годините. Меланомът пък е по-срещан при хора, които са имали спорадични, но интензивни излагания на слънце, съпроводени със слънчеви изгаряния.

Ключът към предпазване е ранната превенция. Лошата новина е, че дори само пет слънчеви изгаряния през детството удвояват риска от развитие на рак на кожата в по-късна възраст.

Дори да сте изгаряли тежко в миналото, това не е причина да решите, че всичко е изгубено и да изоставите предпазните мерки, съветват специалистите. Фактите сочат, че само 25% от случаите на "слънчеви" проблеми се проявяват до 18-годишна възраст.

Слънцето и бръчките
Ако горните факти не ви мотивират да се погрижите за кожата си, може би суетата ще успее. Според специалисти дерматолози над 90% от видимите, състаряващи промени на кожата, като бръчките и петната, са причинени от неправилното излагане на слънце. Блокирането на вредните лъчи помага кожата да се запази млада и да се предотврати преждевременното й застаряване.

UV – основни понятия
Ето основните разлики между двата вида вредни слънчеви лъчи:
UVA-лъчи: проникват дълбоко в кожата и причиняват преждевременното й остаряване.
UVB-лъчи: преминават под повърхността на кожата, причинявайки слънчево изгаряне.
И двата типа лъчи са предпоставка за развитието на рак на кожата.
Има и трети тип – UVC-лъчи, но те са филтрирани от озоновия слой и не достигат повърхността на земята.

Факторът SPF, посочен на слънцезащитните продукти, се отнася само до предпазването от UVB-лъчите. Има разработена и друга система за оценяване на риска – PFA, която дава възможност да се измери процентът на блокираните UVA-лъчи, но тя все още не е одобрена от съответните органи и не се предлага на пазара.

Това означава, че към този момент няма начин да разберете точно каква UVA-защита предлага даден продукт. Формулата просто показва, че такава има, но не и до каква степен.

За да се предпазите и от двата вида вредни лъчения, търсете продукти, на чиито етикети пише, че предлагат широкоспектърна защита. Това означава, че формулата предпазва и от двата вида лъчи, макар и в различна степен.

Всички слънцезащитни продукти предпазват от UVB-лъчите. Веществата, които показват, че има и UVA-защита са: mexoryl, oxybenzone, titanium dioxide, zinc oxide и avobenzone (познато още като Parsol 1789).

SPF – основни факти
Звучи логично продукт с фактор SPF 30 да е два пъти по-добър от SPF 15, но всъщност това не е така. Според специалсти SPF 15 блокира 93% от UVB-лъчите, докато SPF 30 блокира 97%.

Проблемът в действителност е, че повечето хора не използват слънцепредпазните продукти правилно, а това намалява ефективността на формулата наполовина.

Въпреки че изборът на подходящ SPF е важно, основното нещо всъщност е честотата на приложение. Продуктът трябва да се приложи преди да се излезе на слънце и да се полага отново на всеки два часа.

Лекарите препоръчват приложение на широкоспектърни слънцезащитни продукти със SPF най-малко 15, които да се използват ежедневно и не само на плажа. Нещо повече – дори и при облачно време е добре да нанасяте предпазващи от вредните лъчения продукти.

Ако стоите цял ден в затворено помещение може би смятате, че сте защитени, но и това не е съвсем вярно. Близо ли сте до прозорец? Може би не знаете, че стъклото блокира UVB, но не и UVA-лъчите.

Предпазно облекло
Да нахлузите бяла тениска върху банския костюм е добро начало, но е абсолютно недостатъчно. Тази защита е равна на SPF 3. На практика 50% от UV-лъчите минават директно през нея. Ако тениската е мокра, SPF намалява още повече.

За да се предпазите адекватно, дрехите ви трябва да са тъмни, а материята – плътна. Но идеята да стоите край басейна в плътен черен костюм дори не е смешна. Колкото и да е неприятно, заложете на дългия ръкав и тъмните цветове.

Вече има разработени специални добавки за пране с UV-защита, които в недалечно бъдеще може да започнат да се предлагат и на българския пазар. Тези продукти увеличават UPF на дрехите до 30 (UPF измерва колко UV-лъчи минават през дрехите и е индикатор, подобен на SPF). Защитата от еднократното използване на такъв продукт важи за 20 изпирания и действа, дори ако дрехите се намокрят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *