Акнето не е проблем само на тийнейджърите

Препоръчваме ви:

Ако сте чакали с нетърпение да отминат бурните юношески години, за да се отървете от неприятното акне, но това не се е случило, значи вие сте от многото възрастни, които имат акне в зряла възраст. То обикновено е проблем на мазната кожа, като по-често засяга жени, а фактори са гените, храненето, хормоналните нива, стресът. За да не се борите с пъпките чак до периода, в който трябва да започнете да се борите с бръчките, вижте малко информация.

* Експерти смятат, че един от най-евтините начини да се отървете от пъпките е да релаксирате. Стресът е основен причинител на акне, тъй като е причина за засилена секреция на стресовия хормон кортизол, който стимулира мастните жлези да произвеждат повече мазнина. Важно е да тренирате редовно, да се храните правилно, да поемате достатъчно протеини, да спите достатъчно и да се грижите за кожата си отвън и отвътре.

* Едно от основните правила да запазите кожата чиста е да държите ръцете си далеч от нея. Не пипайте и не търкайте лицето си с ръце, дръжте косата си встрани и не се подпирайте на длани. Почиствайте редовно всякакви предмети, които са в контакт с кожата на лицето – телефон, възглавница, шал, тъй като те могат да пренесат бактерии. Почиствайте кожата поне два пъти дневно, но не използвайте спирт, тъй като той ще я пресуши и раздразни.

* Мазната кожа не означава, че не трябва да използвате овлажняващи съставки. Макар мазнината на кожата да задържа влагата по-дълго, използвайте хидратиращ крем и маска, за да възстановите водния баланс и пийте много вода, за да хидратирате кожата отвътре. Салициловата киселина размеква и отстранява черните точки, а продуктите с глицерин омекотяват кожата в дълбочина.

* Една от най-активните съставки срещу пъпки на всякаква възраст е сярата. Можете да използвате козметика със сяра или серни сапуни.

* Редовно използвайте пилинг маски и ексфолианти, в зависимост от нивото на замърсяване на кожата ви. Те отстраняват мъртвите кожни клетки и отпушват порите. Подходящи за целта са утайката от кафе, содата за печене, солта, маските със салицилова киселина и глина, а малко сок от цитрус излющва кожата химически чрез плодовите киселини.

* Алфа и бета хидрокси киселините отпушват порите, но те трябва да се използват внимателно и само от експерти. Можете да се възползвате от техните качества чрез козметика за ексфолиране по химически способ. Полезни за пъпчивата кожа са и водораслите, цинкът, алоето, които се грижат за кожата и раздразненията, а редуцират възпаленията върху нея.

* Акнето на хора в зряла възраст не трябва да се лекува така, както това в юношеска възраст. Ако трябва да се борите не само срещу пъпките и черните точки, но и срещу бръчките и повехналата кожа, трябва да изберете способ, който почиства кожата, но не я дехидратира и изтощава. Домашните козметични процедури могат да са много ефективни – те могат да употребяват отвари от лайка, кисело мляко, плодови маски, глина, розова вода за тоник, домашен пилинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *