Алое вера, чудодейното лекарство от природата

Препоръчваме ви:


Алое вера, Aloe, е едно от най-популярните и полезни растения, с които ни е дарила природата. То е тропическо вечнозелено растение, с височина до метър и половина, което произхожда от региона на Северна Африка, с дебели и сочни листа, които съдържат чист гел. Отпреди четири века се култивира в Южна Европа, а днес се отглежда в Китай, Индия, Австралия, Парагвай. За лечение, вътрешно и външно, се използва сгъстеният сок от листата му, който може да се поставя върху рани, порязвания и изгаряния директно от листата. На външен вид растението наподобява кактус, но в действителност е част от семейство ‘Лилии’.

Лечебните свойства на алое вера са известни от повече от пет хилядолетия и макар много хора да са скептични, алоето може да се използва за лечение на широк кръг здравни проблеми. То има мощни противовъзпалителни, антивирусни и естествени антибиотични свойства. Сокът от алое вера съдържа 20 минерала, 18 аминокиселини и 12 витамина. Източник на полезните качества на билката са нейните листа, които са резервоар за течности и хранителни вещества. В тя се съдържа голямо количество биологично активни вещества – манани, полиманан, антраквинон, C-гликозиди, антрони и лектини.

Външно алое вера може да се използва за лечение на кожни раздразнения, изгаряния, инфекции, екземи, суха и дехидратирана кожа. В козметиката то действа омекотяващо, хидратиращо и регенериращо на кожата, забавя симптомите на стареене и е успешен лек срещу акне. Сокът от пресните листа се използва за стимулиране на заздравяването на кожата с рани, както след рентгеново облъчване. Намалява тежестта на симптомите на себореята чрез локално приложение върху засегнатите участъци. Вътрешно билката може да се прилага за широк обхват от болести – използва се сок, изработен от гела, който се намира под кората на листата. Той се втечнява бързо, може да се смеси с мляко или плодов сок, но и натурален е много полезен. За хората, които не обичат да консумират подобни консистенции са формите на билката, които могат да се поемат като таблетки, капсули, чай. Алоето се използва за подсилване на имунитета, благодарение на богатия си състав от минерали, витамини и аминокиселини. Полезен е за бъбреците и храносмилателната система, срещу високо кръвно, артрит, диабет, запек, астма. Гинеколозите го препоръчват заради благоприятния ефект, който оказва срещу кисти и сраствания.

Макар да е много полезно, алоето има своите противопоказания, включително стандартните алергии. То действа силно диуретично, затова не трябва да се приема от хора с диария и от бременни. Съдържащите се в билката атрахинови гликоиди дразнят органите в малкия таз и това може да носи опасност от усложнения и аборти за бременни жени. Не е доказана безопасността от употреба от хора с хронични чернодробни и бъбречни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *