Алопеция

Алопеция, Alopecia, е автоимунно заболяване, което е свързано със загуба на коса. Заболяването засяга деца, жени и мъже. Счита се за автоимунно заболяване, тъй като тялото се защитава от навлизането на бактерии, но освен тях атакува фоликулите на косата. В резултат на това се образуват кръгли участъци от скалпа, по които липсва коса. Оголванията на скалпа не са единични, а на няколко зони.

В медицината се описани четири вида косопад. Алопеция андрогеника, което представлява оплешивяване от мъжки тип, но засяга и жените, и се изразява с общо оредяване на косата. Алопеция ареата започва с появата на кръгло плешиво петно на темето и след това обхваща други части на скалпа. Алопеция тоталис води до пълно опадване на косата. Алопеция универсалис се наблюдава с опадване на цялото окосмяване на тялото.

Алопецията се наследява от родителите, достатъчно е само единият от родителите да е с плешивост. При мъжете андрогенната алопеция започва след като навършат двадесет години. Първо се наблюдава симетрично оредяване на космите, след това на върха на главата, а с времето зоните се сливат. Протичането на заболяването е с бавна скорост и без оплаквания от отпадналост, температура или други. В резултат на заболяването кожата на главата става лъскава и гладка. При жените се наблюдава само частично разреждане на космите на върха на главата и над челото.

За диагностициране на заболяването се прави изследване, което е наречено трихограма. При него се установява увеличен брой на телогенни косми. Ако се вземе космена биопсия може да се установи дали космените фоликули имат намален размер. Лечението на заболяването се провежда от специалист дерматолог след извършване на гореспоменатите изследвания. По преценка на специалиста могат да се приложат антиандрогенни препарати. Може да се проведе обща терапия с хормони, при мъжете с антиандрогени, а при жените с прогестерон и естроген. При желание и възможност на пациента с хирургическа операция могат да се присадят космени фоликули.

Ако заболяването е в напреднала фаза може да се стигне до пълно опадване на космите по главата и тялото. При вземането на навременни мерки се увеличават шансовете за излекуване и пълно възстановяване на косата. Косата не трябва да се третира с активни препарати, бои и измиващи средства, защото те могат да причинят появата на болести по скалпа и допълнителни проблеми с косопада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *