Амла за здрава коса и детоксикация

Препоръчваме ви:


Амла е широколистно дърво, Emblica Officinalis, известнo още като индийско цариградско грозде, от семейство Phyllanthaceae. То расте в Централна и Южна Азия, където местните от древността го използват за лечение. Съвременната медицина потвърждава антиоксидантните характеристики на плодовете му. Най-често се използват изсушени плодове от амла, като вътрешно те се пият на капсулки или на течен екстракт. Външно амлата се употребява на прах, като маска за коса или кожа. Екстрактът от индийското грозде се изготвя от изсушените плодове, които имат светлокафява разцветка и тръпчив мирис.

Амлата съдържа висока концентрация на витамин С, танини, протоантоцианидини, танноиди, флавоноиди. Сред съставките са и полезни феноли – елагова киселина, галиева киселина, кварцетин, кампферол, корилагин, геранин, фурозин, галотанини. Танноидите са с мощна антиоксидантна активност – ембликанин А, ембликанин В, пуниглюконин, педункулагин. Те притежават удължена антиоксидантна активност и участват в няколко метаболитни реакции за унищожаване на токсичните частици. Те имат подобна на витамин С реактивоспособност, но не се превръщат и не съдържат витамин С в молекулите си. След абсорбирането на танноидите през кожата или през стомашно-чревния тракт, те циркулират в клетките и междуклетъчните пространства на тъканите, като действат на вредните частици.

Амла е известна предимно в аюрведа и китайската медицина, които я употребяват от много години като лечебна съставка. В Индия смятат, че билката действа върху трите доши, поощрява дълголетието, подобрява храносмилането и действа срещу запек, редуцира кашлицата, прочиства кръвта. Китайците наричат билката „юганзи“ и я употребяват за възпалено гърло. Съвременната медицина признава някои от характеристиките на съставката за поддържане на черния дроб, в борба със стареенето на клетките, за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, срещу бактерии в пикочно-полова система. Съставките в билката защитават черния дроб и подпомагат възстановяването на тъканите. Подсилва умствената дейност, има тонизиращ и освежаващ ефект, редуцира симптомите на астма. Външно амла може да се употребява за лечение и заздравяване на рани и възпаления по лигавицата и кожата. Смята се, че консумацията на амла няма странични ефекти и не взаимодейства отрицателно с други билки, но все пак се препоръчва да не се пие от деца и бременни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *