Анасонът – древната билка чудо

Препоръчваме ви:

Терапевтичните ползи от анасона са признати и използвани от много древни цивилизации. Днес, много фармацевтични компании се възползват от ползите на анасона, добавяйки билката към някои лекарства, като сиропи за кашлица и препарати за гърло. Но като цяло тези лекарства не са нито напълно натурални, нито безопасни. Ето защо, най-добре е да използвате анасона в естествената му форма или като етерично масло.

Етеричното масло се извлича от многогодишната билка анасон. Въпреки че произхожда от Азия, билката е широко разпространена сред Средиземноморските народи. Най-често се среща в Испания, Франция и Русия, но може да бъде открита и в дивата природа в други държави.

Римляните въвеждат анасона в Европа, докато ранните заселници го пренасят в Северна Америка. Една от основните му цели е да подпомага здравето на храносмилателната система. В древен Рим често, заедно с кимьон и копър, анасонът бил добавян към сладкишите, а египтяните го използвали при направата на хляб.

Анасонът често се бърка с копър, тъй като са от семейство Сенникоцветни и имат подобен вкус. Обикновеният анасон се бърка и със звездовидния анасон, който е широко разпространен в азиатските страни и влиза в състава на лекарството Тамифлу.

Широк е спектърът на приложение на етеричното масло от анасон – от готвене, през ароматизиране, до лекарствени препарати. Като цяло действа:

Наркотично и успокоително – може да помогне за облекчаване на епилептични и истерични пристъпи;

Болкоуспокоително – предимно при артритни болки;

Антисептик – използва се за почистване на рани и предпазване от инфекции;

Отхрачващо – помага за премахване на задръстванията в дихателните пътища;

Ароматизиращ агент – използва се като овкусител на салати и супи и ароматизатор на храни и напитки;

– Производство на кърма;

– Подобрител на либидото и афродизиак;

– Подобно на кокосовото масло, е ефикасно за борба с въшките;

Инсектицид – маслото е токсично за насекоми;

За здравето на устната кухина – добавя се в пасти за зъби, води за уста и сиропи;

Аромати – включва се в състава на сапуни, перилни и миещи препарати, лосиони и кремове.

Антибактериалните свойства на анасоновото масло го правят полезно срещу бактериални щамове, като стафилококус ауреус, стрептококус, ешерихия коли и други. Анетолът, който е основната съставка в анасона, има антимикробно и противогъбично свойства, което го прави полезен срещу някои гъбични щамове, като Кандида албиканис, Алтернариа, Аспергилус и др.

Анасоновото масло е ефективно срещу състояния, свързани със спазми – диария, конвулсии, мускулни болки, благодарение на релаксантните и анти-спастичния ефект. Етеричното масло може да облекчи лошото храносмилане, метеоризъм, остра болка в гърдите, както и да подпомогне освобождаването на излишни газове в храносмилателната система.

Ако имате рани или натъртвания, анасоновото масло подпомага ускоряването на заздравяването на раните и осигурява защитен слой за предотвратяване на инфекции.

Лица, страдащи от настинки, кашлица и грип, чувстват облекчение след употреба на анасоново масло, защото притежава деконгестантно свойство. Маслото втечнява слузта в респираторния тракт, като облекчава дихателни проблеми или астма.

Анасоновото масло се получава чрез дестилация на изсушени семена анасон. Подобно на други етерични масла, анасоновото масло трябва да се разреди преди употреба, тъй като силната концентрация може да породи чувствителност. Като цяло е безопасно масло, ако се употребява в умерени количества. В големи дози може да влоши някои видове рак. Препоръчва се за бременни и кърмещи, тъй като увеличава кърмата, нормализира менструацията и намалява болката. С повишено внимание се прилага върху кожата на малки деца и бебета, дори е препоръчително да се избягва директната употреба. В случай, че имате алергия към полени, целина или моркови, в никакъв случай не използвайте това етерично масло!

One thought on “Анасонът – древната билка чудо

  1. Много ми помогна за болки в стомаха и чревна инфекция неуточнена, както и за бъбреците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *