Ангина

Ангина е остро инфекциозно заболяване на сливиците, което може да е бактериално или вирусно. То се характеризира с възпаление и увеличаване на лимфните възли. Ангината може да се развие в няколко разновидности, например катарална, гнойна, микотична. Нарича се още тонзилит. Възпалението на третата сливица, която се намира в носоглътката и не се вижда, се нарича аденоидит.

Причини за заболяването
Има три вида ангина – остра, подостра и хронична. Острата разновидност може да е бактериална или вирусна. Подострата ангина може да продължи като симптоматика между 3 седмици и 3 месеца. Хроничната ангина е винаги бактериална и може да продължава с години. Гнойната ангина се причинява от бактериална инфекция, която е причинена най-често от вид бактерии, стрептококи, а по-рядко от стафилококи, пневмококи и други. Вирусната ангина може да бъде причинена от многобройни вируси като грипни, парагрипни, аденовируси и други.

Симптоми и лечение
Симптомите са остри болки в долната част на гърлото, подути и зачервени сливици, слабост, главоболие, побелял език, висока температура, 38 до 40 градуса, сухота в гърлото, затруднено гълтане, лош дъх. Ако на сливиците се появи гной, ангината е гнойна. Диагнозата на ангината е лесна и се поставя след оглед на сливиците. Усложненията могат да са перитонзиларен абсцес – гной в пространството около едната сливица, отит, регинален лимфаденит – възпаление на местните лимфни възли по ръба на долната челюст и шията; ревматизъм като алергична реакция на организма от микробите; остър гломерулонефрит – автоимунно възпаление на бъбреците или остър тубуло-интерстициален нефрит – инфекциозно възпаление на бъбреците; отравяне на кръвта.

Има няколко форми на ангината според симптоматиката. Катарална ангина обикновено се характеризира с уголемени и зачервени сливици. Херпангината се развива с разширена симптоматика – освен уголемяване и зачервяване на сливиците по тях се наблюдават мехурчета. Микотичната ангина се причинява от гъбички, най-често от рода Кандида, а за нейната симптоматика е характерно наличието на болки и налепи без висока температура. При гнойна ангина измененията в сливиците са както при катаралната, но гной има и по тях – мръснобели или точковидни налепи.

Когато ангината е причинена от бактериална инфекция, тя може да бъде лекувана с антибиотици. Антибиотиците обаче не помагат, ако ангината е причинена от вирусна инфекция. Част от лечението може да включва промивка на гърлото с антисептичен разтвор. Тъй като ангината е заразно заболяване, болният трябва да се изолира и да не се допуска контакт с други хора, особено деца и възрастни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *