Аптечката за първа помощ

Ако тази година сте решили да прекарате отпуската сред природата, далеч от пренаселените курорти, добре е да помислите и за някои мерки. Ако сте замислили продължителен поход в планината, сигурно ще се наложи да прекарате няколко дни далеч от всяка медицинска помощ. Затова – оборудвайте добре своята походна аптечка, като се опитате да предвидите какво би могло да се случи и ще трябва да разчитате само на себе си.

Първо правило
Проучете къде се намират най-близко разположените до маршрута медицински пунктове. Желателно е избраният маршрут да не ви отделя от населените места на повече от един ден път.

Второ правило
Поставете в аптечката всичко, за което сте сигурни, че можете да използвате без да поставите здравето си на допълнителен риск. Опитът показва, че някои туристи взимат със себе си дори игли и спринцовки, ампули и различни силно действащи лекарства, за чието действие не са сигурни, а и не знаят как правилно да използват.

Трето правило
Ако нещо се случи, вие направите каквото е по силите ви, но не почувствате облекчение, веднага се насочете към най-близката болница или медицински пункт.

Най-честите проблеми:

1. Разтягане

Признаци: болки в ставите, мускулите, настъпили след неправилно или рязко движение.

Помощ: веднага легнете, вдигнете си крака и останете неподвижни. Ако наблизо има вода, направете си студен компрес. Вземете обезболяващо. През този ден не си струва да продължавате по маршрута, а на следващия задължително намажете болното място с обезболяващ крем.

2. Изкълчване

Признаци: същите като при разтягането, но болката е по-силна, ставата постепенно отича или е в неестествено положение.

Помощ: в никакъв случай не трябва сами да оправяте изкълчването. След оказване на първа помощ (както при разтягането), болният трябва да се постави на носилка и да се закара до болницата.

3. Открита рана

Признаци: кръвотечение, ожулено място (без кръвотечение).

Помощ: промиване с обеззаразяващо средство, намазване с йод и поставяне на марля и пластир.

4. Натравяне

Признаци: болки в стомаха, гадене. Ако е налице повишена температура, трябва да се търси лекарска помощ, тъй като е възможен апендицит.

Помощ: изпийте голяма чаша преварена вода с активен въглен (колкото повече, толкова по-добре – минимум 4 таблетки на прием – 3-4 пъти дневно).

5. Чуждо тяло в окото

Признаци: сърбеж и дращене в окото, зачервяване.

Помощ: ако след промиването с капки за очи оплакванията не изчезнат, трябва да се търси помощ от офталмолог – може да има сериозна травма на роговицата на окото.

Какво да поставим в личната си аптечка

• Превързочен материал: стерилни влажни салфетки, бинт и марля, пластир и ножички;
• Водороден прекис и йод;
• Обезболяващ мехлем, съдържащ кетопрофен, нимезулид, индометацин и обезболяващи таблетки: аналгин, парацетамол, ибупрофен;
• Противоалергични таблетки (за да не се появи сънливост, избирайте лекарствата от по-ново поколение, които съдържат лоратадин, цетиризин, феноксифенадин).
• Спалмолитици, съдържащи дротаверин, папаверин, бендазол.
• Капки за очи: изкуствени сълзи и такива с обеззаразяващ ефект.(а)

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *