Ароматна смирна срещу упорити инфекции

Препоръчваме ви:

Смирна, Commiphora myrrha, е храст, който вирее на Арабския полуостров, в Етиопия и в Сомалия. В миналото е била толкова ценена, че стойността й се е равнявала на стойността на златото. От смирната се добива смола, която още от античността е била използвана в различни религиозни церемонии и ритуали. В Китай още по време на династия Танг тя е била използвана за лекуване на рани.

Смолата на смирната изглежда като тамян, само че за разлика от него има червено-кафяв или тъмножълт цвят. Основните химически компоненти, от които е съставена, са оцетна и мравчена киселина, евгенол, лимонен и други сескитерпени.

Римските лечители са предписвали билката вътрешно при проблеми с храносмилането, както и при нередовна менструация. Тя е била използвана за лечение на различни инфекции, като сифилис и проказа. В китайската медицина  смирната се препоръчва заради нейното благотворно действие върху сърцето, далака и черния дроб. Смолата от смирна се прилага като помощно средство срещу възпаление на венците и поява на кариеси. Билката може да се употребява срещу ревматизъм, проблеми с кръвообращението, аменорея, дисменорея, менопауза, артрит и дори при наличие на тумор на матката. Има благоприятно действие върху някои кожни инфекции и обриви. Има затоплящо действие върху организма и повишава защитните му сили срещу простудните заболявания. Служи като добро средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, тъй като редуцира холестерола и има благоприятно действие срещу кръвните съсиреци. Облекчава симптоматиката на мускулните контракции и спазми. В аюверда се използва заради антисептичните свойства, което благоприятства бързото заздрявяване на рани. Смирната стимулира производството на бели кръвни телца и осигурява психическо спокойствие. Може да помогне при заболяване на дихателната система. Стимулира имунната система, пречиства кръвта, действа отхрачващо. Китайски учени са провели изследвания и са установили, че противогъбичните свойства на смирната позволяват на тялото да се отърве от няколко различни вида смъртоносни бактерии и гъбички. Поради тази причина билката се поставя в пасти за зъби. Изсушаващият и леко обезболяващ ефект е довел до това, че в Германия тя се употребява за лечение на рани, които се причиняват от притискане на протезите върху крайниците. Не взимайте по време на бременност, тъй като е маточен стимулант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *