Ароматната кализия, тайното оръжие в аптеката

Препоръчваме ви:


Ароматната кализия, Callisia fragrans, е многогодишно цвете, което произхожда от Мексико и расте в тропичните и субтропичните области на Централна Америка, Антилските острови и Югоизточна Азия. Тя е непретенциозно, топлолюбиво, влаголюбиво и слънцелюбиво цвете, което расте изправено и развива хоризонтални ластуни. Листата на изправените стебла са големи и ланцетовидни, а достигат до 20-30 см дължина, по външен вид наподобяват малка царевица. Макар и рядко, кализията цъфти с дребни цветчета, събрани в съцветие, които излъчват приятен аромат, който дава латинското наименование на билката.

За лечебни цели се използват стеблото, ластуните и листата, както и сокът от надземната част на растението. Чрез многобройни изследвания в Съединените американски щати и Канада, както и в Русия, учените доказват, че сокът на ароматната кализия притежава способността да лекува много болести. Това му свойство се дължи на наличието на биологично активни вещества от групата на флавоноидите и стероидите, на широката гама витамини и микроелементи. Кализията има в състава си желязо, хром и мед, флавоноидите кварцетин и кемпферол, фитостероиди.

Ароматната кализия е прочута като мощен растителен биостимулатор, който подсилва имунната система. Много руски лечители считат билката за мощна съставка срещу хемороиди, диабет, язва,гастрит, колити, екземи, псориазис, очни заболявания,бронхиална астма, депресия, кисти, миома, безплодие. Съставките на билката притежават противовъзпалителни свойства, спомагат за зарастването на рани, изгаряния, а вътрешно спомагат за зарастването на язви на стомаха и дванайсетопръстника, имат жлъчегонно и противотуморно действие. Тя е особено ефективна в лечението на болести на ставите и гръбначния стълб – ревматизъм, артрит, артроза, радикулит.

Кварцетинът е ефективен антиоксидант, диуретик и спазмолитик, а заради тези си характеристики се използва за лечение на алергии, чупливост на капилярите, нефрит, ревматизъм, сърдечно-съдови, очни и инфекциозни заболявания. Кемпферолът укрепва съдовете, действа тонизиращо и противовъзпалително, извежда от организма токсичните вещества и е ефективен диуретик. Употребява се срещу възпалителни процеси, алергии и нарушения в работата на пикочоотделителната система. Стероидите в състава на растенията, фитостероиди, притежават естрогенна активност и действат антибактериално и антисклеротично. Употребяват се за лечение на болести на простатата, еднокринната система и нарушения на обмяната на веществата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *