Аутизъм

Аутизмът е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка и оказва влияние върху поведението на човек. Аутистите живеят в свой свят, усамотени и изолирани. Заболяването е наблюдавано за пръв път от американския психиатър Лио Канър през 1943 г.

Причини за болестта
Засега не е установена определена причина, поради която възниква заболяването. Според едната теория причините са генетични и влиянието на външните фактори ги подсилва, но тази теория все още не е доказана. Доказано е, че за семейства с първо дете аутист, вероятността второто дете да има аутизъм се увеличава. Според другата теория определени ваксини могат да доведат до поява на аутизъм. Смята се, че ваксините за заушка и рубеола могат да причинят вътрешни проблеми, които да създадат предпоставки за проява на болестта. Също така се предполага, че живачният консервант в някои ваксини, като например тимеросал, може да бъде причина за болестта. Учени, които изследват причините за проявата на болестта са открили у пациенти, които страдат от болестта, нарушения в метаболизма. Установена е аномалия на храносмилателния процес на разграждане на пептидите.

Симптоматика и лечение
През първите три години на детството се проявяват симптоми на аутизма, като те могат да продължат през целия живот, ако не се вземат мерки за лечението на заболяването. Намалената социална активност е най-често срещаният проблем сред децата аутисти. Визуално много бързо се забелязват повтарящите се движения, които те извършват. В повечето случаи престават да говорят напълно, а понякога изговарят отделни думи без да се опитват да ги свържат в смислено изречение.

Досега не са открити ефективни лечебни средства за излекуване на болестта. Лекуващите лекари се стремят да намалят поведенческите симптоми и да подпомогнат развитието на детето. Естествено, родителите на такива деца се нуждаят също от подкрепа и съвети. Най-ефективните методи за лекуване на деца, които са болни от аутизъм, са поведенчески методи, в комбинация със структурирано обкръжение. Тези методи отнемат много време, докато се получат положителни резултати. В някои случаи лекуващият лекар може да прецени, че пациент се нуждае от медикаментозна терапия, въпреки че все още не е открит специфичен медикамент, който да лекува болестта. Целта на лекарството е да се редуцират хиперактивността, стереотипите, себевглъбеността и раздразнителността на пациента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *