Авокадото, екзотичен източник на здраве

Авокадото, Persea americana, e растение от семейство лаврови, от което са дафиновото, камфоровото и канеленото дърво. То произхожда от Централна Америка и е било познато на ацтеките и маите още преди 8000 години. Названието му на езика нахуатъл е ahuacatl, което в превод означава тестиси, тъй като плодът наподобява тази форма. Наричат го още американска круша. Авокадото е донесено в Европа от испанците през XVII век, но и до днес най-големите производители на авокадо са Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колумбия. В Европа авокадо се произвежда основно в Испания и Португалия. Дървото вирее във влажни тропически гори и достига височина до 16-20 метра. Плодът обикновено тежи 150-250 г, но има и сортове с по-едри и по-дребни плодове. Едно дърво може да произведе между 160 и 500 авокада годишно. Цветът на кората им е зелен или кафяво-зелен, а вътрешността съдържа по една семка, която често се бърка с костилка поради големината й. Плодът узрява едва след като бъде откъснат от дървото. Вкусът на авокадото е мек и ненатрапчив, почти неутрален, затова се комбинира лесно с почти всяка храна, сладка или солена. Поради странната за плод липса на сладост, то често е бъркано със зеленчук.

Авокадото е богато на витамини от групата B, витамин K, витамин Е в лесно усвоим от организма алфа-токоферол, витамин C, както и на фолиева киселина. То е плодът, който съдържа най-много мазнини и белтъчини, освен това спомага за усвояването на мазнините от други храни. Авокадото е ценен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, съдържа още мед и манган, много калий и много малко въглехидрати и малко калории. Чрез антиоксидантните си съставки и масла авокадото е невероятно средство за поддържане на кожата и косата. Маслото от авокадо се използва срещу бръчки и суха коса. То е полезно както външно, така и вътрешно, като е най-полезно сурово, тъй като обработката обособява горчив вкус.

Съдържанието на омега-3 мастни киселини предотвратява образуването на бръчки, стимулира мозъчната дейност, редуцира холестерола и облекчава артрита. Авокадото е с високо съдържание на олеинова киселина, която е основен елемент в състава на омега-9 мастните киселини. Тази съставка има невероятен ефект върху кожата и действа силно противовъзпалително. Авокадото съдържа и лутеин – антиоксидант, който се грижи за очите и сърцето. Препоръчва се на диабетици и е полезен елемент от менюто на суровоядството. Авокадото има чудесно влияние върху зрението и имунитета, защитава клетките от стареене и мутации. Енергията, която дава плодът, се изразходва бавно, поради което е чудесна част от менюто на хора, които спортуват или работят физически труд. Макар и рядко, има рискове от поява на алергични реакции спрямо авокадото – ако сте алергични към латекс, твърде вероятно е да сте алергични и към авокадо. Установено е, че определени хранителни вещества се усвояват по-добре, когато се консумират с авокадо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *