Аюрведа – знаем ли всъщност какво е това

Този метод е известен вече около 6 хиляди години и е признат официално от Световната здравна организация.

Названието произлиза от двете думи: “ayus” – живот и “veda” – знание или наука. Следователно терминът “аюрведа” означава “наука за живота” или “знание за живота”. Това всъщност е система на медицинските знания за типовете темперамент, здравословен начин на живот, за профилактиката и методите на лечение на различните болести.

Един от главните принципи на Аюрведа е индивидуалният подход към пациента, отчитане на неговите конституционални и физиологически особености. В нея е прието пациентите да се делят на 3 типа:

• хора, склонни към слабост, които се наричат “Вата” на санскрит (вятър),
• хора, склонни към пълнота – “Капха” ( слуз) и
• среден тип хора – “Питта” (жлъчка).

Всеки тип е предразположен към определени заболявания и има своя харастеристика:

– Капха са хора спокойни, бавни, миролюбиви, издържливи, бавно и методично усвояват новата информация, но я запомнят за дълго време, предразположени са към заболявания на белите дробове.

– Вата са дружелюбни, отзивчиви, бързо схващат информацията, но и бързо я забравят, умствената и физическата енергия при тях се проявява на тласъци. Тези хора са активни, но бързо се уморяват и са предразположени към нервни разстройства.

– Питта са остроумни, енергични, активни, типични холерици, бързо и ефективно усвояват новата информация. Техните уязвими места са тънкото черво, черният дроб и жлъчката.

За Аюрведа е характерно това, че всички болести се класифицират по 6 стадия на тяхното развитие:
– психифизиологичен,
– енергоинформационен,
– невроендокринен,
– ендотоксически,
– симптоматически и
– терминален.

Първите три стадия се смятат за лесно излечими, четвъртият – за излечим, петият – за трудно излечим, а шестият – за неизлечим.
За диагностициране на заболяванията се използва методът на изследване на пулса, езика, ушните миди, очите и обвивката на кожата. Като методи за лечение се прилагат философският подход, ароматерапията, музикотерапията, цветотерапията, вкусотерапията, минералотерапията, иглотерапията, точковият масаж, балнеотерапията, лечебната и дихателната гимнастика, диетотерапията, прочистването на стомашно-чревния тракт, кръвта, бъбреците, дихателната система и кожата.(а) 

източник: zdrave.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *