Бадемът, полезен източник на мазнини

Бадемовото дърво, Prunus dulcis, произхожда от Югоизточна Азия и Северна Африка. То е чувствително на студ дърво, което вирее добре на топъл и мек климат. Погрешно е схващането, че бадемите са ядки, защото те са семената на костилковия плод на бадемовото дърво. Намерени са следи от култивация на бадеми, които датират от времето на Асирия и Древна Персия. Има две разновидности на бадемите, сладък и горчив, като за храна се използва сладкият, тъй като горчивите бадеми съдържат отровни вещества. В козметиката се използва бадемово масло, което подсилва косите и омекотява кожата. Най-големите производители на бадеми в света са Съединените щати, Гърция, Иран, Италия, Мароко, Португалия, Испания, Сирия, Турция.

Бадемите са предпочитани не само от любителите на здравословни храни, но и от хората, които обичат вкусните неща. Вкусните семена комбинират приятен вкус с полезен микс от съставки. Макар да се счита, че храните, които съдържат мазнини са вредни, мазнините в бадемите са полезни, тъй като са ненаситени. Притежават свойството да понижават нивото на вредния холестерол и да покачват нивото на полезния, така предпазват от сърдечно-съдови заболявания и хипертония. Освен това в състава си семената имат много витамин E, който действа антиоксидантно.

Фибрите в бадемите подпомагат тонуса на червата и подобряват храносмилането. Бадемите са и важен източник на протеини, затова много вегетарианци използват семената за ядково мляко. Полезните за сърцето и кожата омега-6 мастни киселини, витамини и минерали са само част от причините толкова хора да обичат да хапват бадеми. Те съдържат и шест полезни аминокиселини, аланин, аргинин, цистин, глицин, аспартат, тирозин. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костната система. Заради съдържанието на витамин E и цинк бадемовите семена подхранват страхотно кожата и косата, вътрешно или външно, като бадемово масло.

Бадемите трябва да се съхраняват на прохладно и сухо място, тъй като съдържат мазнини. Ако се излагат на светлина и топлина, това води до образуване на гъбичките Aspergillus fungus, които спомагат за отделяне на афлатоксини в храната. Ако се консумират, тези гъбички могат да причинят увреждане на черния дроб и да потиснат имунитета.

Препоръчваме ви:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *