Българската маслодайна роза, ценна съставка за здраве и красота

Препоръчваме ви:

Маслодайната роза се отнася към семейство Розоцветни. В света се отглеждат 4 вида маслодайни рози, Rosa damascena, Rosa centifolia, Rosa gallica и Rosa alba. Отглежданата в България казанлъшка роза е от потомството на Rosa damascena. Смята се, че употребата и отглеждането на рози за получаването на розова вода е започнало в Египет и Индия. През 19 век се сформира Розовата долина в района на градовете Карлово, Стрелча и Казанлък.

Казънлъшката роза се отглежда заради цветовете, които съдържат етерични масла, от които се произвежда розово масло. Освен масло при преработката на розовия цвят се получава и розова вода. Розовата вода се получава чрез дестилация на фенилетиленов алкохол. Цветовете на розата съдържат 0.02%-0.04% етерично масло, което в редки случаи може да достигне до 0.09%. Обикновено от 2-3 тона цвят се получава 1 килограм розово масло. То се получава при два метода, като може да се ползва дестилация с водна пара, но може да се извлече чрез екстракция. Основната съставка на маслото, което е получено чрез дестилация е ацикличният алкохол гераниол, а от метода на екстракцията се извлича съставка с фенилетоловият алкохол. В маслото се съдържат още около 5-10% нерол, 15-20% цитронелол и 25-30% стеароптени. Другите съставки са евгенол, цитрал, бензалдехид, линалоол, оцетна, изовалерианова и други киселини.

В народната медицина цветовете на бялата роза се използват като лека слабителна съставка. Цветовете на червената роза, които съдържат много танини се прилагат срещу възпаление на венците, ангина и стомашно-чревни разстройства. Розовото масло има протовомикробно действие, използва се за лекуване на възпаления и дискинезии на жлъчните пътища, бронхиална астма, а има и успокоителен и противоалергичен ефект. Външно съставките на розата се използват при рани и изгарания. Козметичните продукти с розово масло омекотяват и подобряват тонуса и структурата на кожата. Етеричното розово масло има много психотерапевтични качества и затова се използва в аромотерапията. То регулира кръвното налягане, стимулира концентрацията и възстановява баланса в тялото. Може да се използва при емоционални проблеми, стрес, главоболие и безсъние.

Розовата вода има безброй много положителни качества и затова е истински еликсир за кожата. Тя е универсално почистващо средство за кожата и е подходяща за всеки тип кожа. Тя е чудесен тоник, тъй като едновременно контролира и балансира производството на себум, а е нежна към сухите части на кожата и хидратира тъканта, което я прави универсално почистващо средство. Розовата вода хидратира косата и кожата, поддържа pH баланса на сухата и чувствителна кожа, подсилва блясъка на косите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *