Бърза помощ за косата с цъфтящи краища

Препоръчваме Ви:

 

Косъмът се състои от три слоя, а най-външният слой се нарича кутикул. Люспите на кутикула са подредени подобно на покрив, като се припокриват. Здравият косъм е лъскав, тъй като люспите са плътно прилепнали върху ядрото на косъма и образуват гладка повърхност. Ако въздействието на козметика, сешоара, пресата за коса, слънцето наруши този слой, космите загубват своя блясък, а връхчетата започват да се разслояват. Това разслояване наричаме цъфтеж на косата. Основен градивен елемент на косъма и неговата обвивка е кератинът.

Космите могат да ‘цъфтят’ само по краищата или да се разцепят по-нагоре. Това накъсване прави косата трудна за оформяне, за разресване и за нанасяне на продукти, тя не може да порасне, тъй като в краищата се накъсва, а визията й е неугледна. Ако имате съвсем малко цъфтящи краища, можете да се погрижите за косата си, за да подобрите нейната здравина. Но ако косата ви е ‘нацъфтяла’, първото нещо, което можете да направите, е да отидете на фризьор, за да изреже повредените връхчета. Обикновено това е единственото решение срещу този проблем. Не е необходимо да режете много, обикновено е достатъчно да се махнат два-три сантиметра. Превенцията на цъфтенето на косата е във вашите ръце.

Как да предотвратите цъфтенето на косата

– Предпазете косата си от начупване. Ако решете косата си твърде грубо или я търкате с хавлия след измиване, тя може да се накъса. Не е необходимо да насапунисвате цялата коса, тъй като това изтощава крайчетата. Достатъчно е да нанесете продукта в корените, а изплакването ще отмие нечистотията от цялата коса, без да я изсуши. Можете да изберете сатенена калъфка за сън, върху която косата ще се плъзга и няма да се поврежда.

– Запазете натуралната влага в косъма. Не е необходимо да измивате косата си всеки ден, тъй като това отмива мазнината върху косата. Тя предпазва космите от начупване и осигурява лъскавина на косъма. Твърде многото козметика и горещ сешоар могат не само да повредят косата, но и да изсушат скалпа. Нанасяйте балсам след всяко измиване на косата, а поне веднъж седмично използвайте подхранваща маска..

– Защитете косата от горещите уреди. Оставяйте косата си от време на време да изсъхне на въздух, а ако искате къдрици, използвайте ролки или я сплитайте за страхотни вълни. Ако използвате преса или маша за коса, нанасяйте спрей за защита от термо въздействие или течни кристали, които обикновено съдържат ленено масло. Веднъж месечно можете да се поглезите с горещи масла.

– Защитете косата си от химикали. Боите за коса отварят люспите на кутикула, за да обезцветят космите или да внедрят химикали за цвят. Химическото къдрене и изправяне на косъма действа агресивно на косата и я начупва. Ако комбинирате няколко агресивни метода косата ще се изсуши, ще се начупи и ще заприлича на метла. Използвайте качествени бои и се опитвайте от време на време да избягвате честото боядисване. Не се боядисвайте преди лятната ваканция, тъй като слънцето ще увреди вече изтощената коса.

– Защитете косъма от слънцето. Носете шапки и нанасяйте слънцезащитен спрей. Можете да използвате балсами без отмиване, които да защитят повърхността на космите от слънцето и горещината.

Терапии и домашни средства

Добре е на всеки месец и половина – два да ходите на фризьор, за да отрежат краищата на косата. Ако решите да премахнете цъфтящите връхчета у дома, трябва да си набавите остра ножица, тъй като иначе можете да накълцате космите. Използвайте продукти с натурални масла и силиконови съставки, които запечатват повърхността на косъма. Маслените терапии са страхотна грижа за накъсаната и изтощена коса. Използвайте леко затоплено масло от жожоба, бадем или зехтин. Нанесете върху скалпа с лек масаж и разрешете косата с гребен, за да попие маслото в космите. Увийте косата с хавлиена кърпа, леко загрята, изчакайте час-два и отмийте. Полезни са и маските с яйчен жълтък, разбит с бадемово масло, с хума и мед, както и с намачкано авокадо. Оставете маската за час и отмийте с много вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *